Вход | Регистрация

Почина изявеният историк проф. Дойно Дойнов

Той бе Почетен гражданин на Велико Търново

Почина изявеният историк проф. Дойно Дойнов

Напусна ни ученият, историкът, изследователят, големият сърдечен и искрен приятел на Велико Търново професор Дойно Дойнов.

С многогодишната си изследователска и научна дейност той направи множество значими приноси в развитието на българската историография.

Като Председател на Общобългарски комитет "Васил Левски" има заслуги за изучаване наследството на Апостола на българската свобода, както и за патриотичното възпитание на младите българи.

За изключително активната си дейност в изучаване, популяризиране и опазване на уникалното културно – историческо наследство на Велико Търново Професор Дойнов е удостоен със званието "Почетен гражданин"

Той беше и ще остане критерий за отдаденост на науката и патриотизма. Неговото дело и в бъдеще ще вдъхновява и мотивира изследователите на българската история.

Дойно Христосков Дойнов е един от най-видните български историци. Роден е на 16 юли в село Буново.

През 1951 г. завършва история в Софийския университет. От 1985 година е доктор на историческите науки.

През периода 1971 - 1978 година е Като директор е на Археологическия музей към Българската академия на науките работи в периода 1971 – 1878 г., а от 1981 до 1991 година е началник на Главно управление на архивите при Министерския съвет.

От 1991 година е председател на Общобългарския комитет Васил Левски

Дълги години проф. Дойнов преподава история в Художествената академия и в Висшия институт по архитектура в София, както и във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Член е на Македонския научен институт в София.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар