Вход | Регистрация

Президентът Радев: Има задкулисни игри в енергетиката през последните години

Президентът Радев: Има задкулисни игри в енергетиката през последните години
president.bg

В последните години при взимането на решения в енергетиката са проличавали задкулисни интереси, обяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни експерти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

И добави, че повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности и системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми.

На "Дондуков" 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи.

Особено внимание беше отделено на възможните общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден бе и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.

"Битът и бизнесът имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията", заяви Румен Радев.

Според Радев в последните години "миксът" при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. По думите му няма визия за развитие на сектора. Той подчерта, че изграждането, поддържането и развиването на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент на държавата.

"Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора", допълни Радев.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар