Вход | Регистрация

Президентът ще назначава главния секретар на МВР

Президентът ще назначава главния секретар на МВР
Снимка: Север.бг

Основната промяна в сектор "Сигурност" ще бъде връщането на балансиращата роля на президента в МВР. Той отново ще има правомощията да назначава главния секретар на МВР.

Това каза Цветан Цветанов, зам.-председател на ПП ГЕРБ, по време на приемна с граждани във Велико Търново, предаде Радио "Фокус".

Проектът за промени в сектор "Сигурност" ще бъде внесен в Министерски съвет утре, 12 ноември. В по-голямата му част са заложени промени в Министерство на вътрешните работи. Сред тях е връщането на ГДБОП в МВР.

"Също така Дирекция "Миграция” ще бъде извадена от главна Дирекция "Гранична полиция” и ще бъде върната в положението, в което беше преди преминаването й”, обясни още Цветан Цветанов.

По думите му, това ще бъде направено, защото дирекция "Миграция” има своите структури във всичките областни дирекции, докато гранична полиция работи само в 30 – километровата граница около граничните зони.

"В тази посока искаме да върнем ефективността и противодействието в борбата с организираната престъпност, но освен това и да подобрим координацията и връзката с Държавната агенция за бежанците, свързана с миграционния поток”, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Той посочи, че може да се признае на всички политици, които са работили в страната от началото на Прехода, че са "за” връщането на балансиращата роля на президента в системата. Според него това е допълнителна гаранция в сектора "Сигурност", че няма да се повторят грешките от миналата година.

"Когато се сформира едно парламентарно мнозинство, то да може да си променя законите, както му е удобно. В тази ситуация, когато президентът е от друга политическа формация, ти можеш да го изолираш и по този начин показваш един неподходящ за една демократична европейска държава манталитет”, добави Цветан Цветанов.

Относно това кога и дали ще бъдат приети тези промени, той посочи, че се надява това да се случи до края на годината.

"Разговаряли сме с част от Реформаторски блок, в лицето на ген. Атанасов. Мога да ви уверя, че изяло препокриваме нашата визия с част от намеренията, които те са излагали в предизборните си платформи. В общи линии нямаме разминаваме”, обясни още Цветанов. По думите му, на дневен ред е изготвянето на Закон за Националната разузнавателна служба, както и на Закон за военна информация. Генералът е направил предложение и да има само една Държавна агенция разузнаване, но това е въпрос на дебат. Според Цветан Цветанов всички предложения ще бъдат обсъдени и във всички случаи ще има промени в законите. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: радио "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар