Вход | Регистрация

Разследване с българско участие за Навални получи две награди „Еми“

Разследване с българско участие за Навални получи две награди „Еми“
МВнР

Журналистическото разследване на няколко медии за отравянето на лидера на руската опозиция Алексей Навални беше отличено с две награди "Еми", съобщи ''Дойче веле'', предава БГНЕС.

Наградите в категориите Otusranding Research и Outstanding Investigative Report получи материалът, излъчен от Си Ен Ен, съобщи журито на ''Еми''. Разследването е проведено съвместно от Си Ен Ен, ''Белингкат'', ''Инсайдер'' и ''Шпигел''. Сред основните участници са българският журналист от сайта ''Белингкат'' Христо Грозев, подпомаган от  Йордан Цалов. Публикацията в портала, в която за първи път са изброени имената на предполагаемите извършители на покушението срещу Навални, предизвика сериозен отзвук в световните медии.

Христо Грозев сподели в интервю за ''Дойче веле'' подробности от разследването - как журналистите са получили достъп до личните данни на представителите на службите и защо за отравянето на Навални, както и по-рано на Скрипал, е използвана отрова от семейството на ''Новичок''. В интервюто Грозев заявява категорично, че служители на Федералната служба за сигурност имат отношение към отравянето на Навални.

Участниците в журналистическото разследване са стигнали до извода, че през август 2020 г. служители на специалната група на ФСБ, действаща под прикритието на Института по съдебна медицина, са извършили опит за убийство на Навални с помощта на забранен химически боен агент от групата ''Новичок''. Материалът, публикуван на 14 декември миналата година, показва, че служители на ФСБ са били по петите на Навални от няколко години. Разследващите установяват, че според базата данни за самолетни пътувания членовете на групата са летели до десетки градове в Русия, където е летял и Навални.

Алексей Навални беше отровен в Томск през август 2020 г. и след това транспортиран в Германия за лечение. Навални обвинява руския президент Владимир Путин и ФСБ в опит за убийство. На 17 януари 2021 г. Навални се завърна в Русия и бе задържан на летище ''Шереметиево''. На 2 февруари той бе осъден на 2 години и 8 месеца затвор по обвинение в нарушаване на пробационни задължения по делото на козметичната компания Yves Rocher. Като част от това дело Алексей Навални и брат му Олег бяха признати за виновни за присвояване през декември 2014 г.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар