Вход | Регистрация

Свищовската митница дари антики на Историческия музей

Свищовската митница дари антики на Историческия музей
Агенция Митници

200 монети и картина на швейцарски художник, задържани от служителите на Митница Свищов, бяха предоставени на Историческия музей и Художествената галерия в крайдунавския град.

Монетовидни образци от неблагородни метали и от юбилейни серии, са открити в колетни пратки. Съхранявани са в касите на митницата.

Сред ценните антики са са френски монети от 10 сантима, сечени през 1855 г., монета от половин франк от 1916 година. В нелегални колети към България са задържани и германски монети от 1875 и 1950 година. В дарението на митницата са включени още военно-временни монети – жетони, които са били в обръщение през 1917-1920 година, както и юбилейни долари.

Монетната колекция е оценена на 1 107 лева. При някои от монетите непрофесионалисти са се опитвали да ги почистват, което ги е повредило и смъкнало стойността им.

Дарената картина на Художествената галерия е задържана от митничарите при опит от холандец да я изнесе с колата си през ферибота Свищов – Зимнич миналата година. Той е нямал документи за нея и твърдял пред митничарите, че я е купил от уличен художник в Пловдив.

Направената експертиза в Плевенския исторически музей показва, че платното е маслена живопис на швейцарския художник Ерик Брем – последовател на импресионизма в морския пейзаж от 40-те години на 20 век. Платното е оценено на 550 евро.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар