Вход | Регистрация

Сред първите в ЕС сме и по детска смъртност

Най-високи показатели у нас са за Ловешка област

Сред първите в ЕС сме и по детска смъртност
Снимка: Thinkstock/Guliver

Все още детската смъртност в България е по-висока, отколкото в другите страни от Европейския съюз.

Сред другите страни-членики на ЕС по-висок покатаел от нашата страна (7,3 промила) има Румъния (9,0 промила).

В повечето страни от Съюза коефициентът на детска смъртност е под 5 промила, като най-ниски са стойностите му в Словения – 1.6 промила. Общо за страните от Общността коефициентът на детска смъртност през 2012 г. е 3.8 промила.

Според данни на НСИ у нас по този показател води Ловешка област, с регистрирани 16,5 промила. На второ място е Шумен с 12.9 промила, който е с 5.6 промила по-висок от средния за страната.

Най-ниска детска смъртност се отчита в област Търговище – 2.7 промила. 

Детската смъртност е статистически показател, равняващ се на броя починали деца на възраст до 1 година, отнесен към броя живородени деца за съответния период. Най-честите причини за детската смъртност са пневмонията, дехидратацията в резултат на диария, недохранването, маларията, различни вродени заболявания. Детската смъртност е една от величините, които обикновено се отчитат при оценките на жизнения стандарт. 

Общо 15 милиона новородени се раждат преждевременно в света всяка година, от тях 1,1 милиона не оцеляват, най-вече в развиващите се страни. Това показват данните от публикуван доклад през 2012 г., пише Фрамар.бг. В него се допълва, че преждевременното раждане се е превърнало във втората основна причина за детска смъртност.

Сред преждевременно родените бебета, които оцеляват, много имат физически, неврологични или умствени недостатъци, които могат да ги осакатят за цял живот, подчертават авторите на доклада. Според тях три четвърти от преждевременно родените бебета, които умират, са могли да оцелеят при по-добри грижи и превантивни мерки, съществуващи в цял свят.

Докладът, който е изготвен от над 100 експерти, представляващи близо 40 частни организации, университети и агенции на ООН, изтъква равнището на познанията относно преждевременните раждания, техните причини и необходимите грижи.

"Прекалено ранното раждане е причина за смъртност, която се пренебрегва", казва д-р Джой Лоун, директор на частна организация и съавтор на доклада.

"Преждевременните раждания са причина за близо половината от смъртните случаи при новородени в света и вече са втората основна причина за смъртност при децата под 5-годишна възраст след пневмонията", посочи тя.

Новата статистика изтъква както мащаба на проблема за общественото здраве, който представляват преждевременните раждания, така и различията между страните.

11-те страни с процент на преждевременни раждания над 15 на сто се намират в Субсахарска Африка, с изключение на две държави. Преждевременните раждания представляват 11,1% от всички раждания в света, като 60% от тях са в Южна Азия и Субсахарска Африка. В най-бедните страни 12% от бебетата се раждат преждевременно, преди 37-та седмица от бременността, спрямо 9% в страните с по-високи доходи.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар