Вход | Регистрация

Ст. Бурджиев: От 3-ти март се правят първите стъпки към суверенна България + СНИМКИ

Стотици русенци преклониха глави пред загиналите за Освобождението на родината

Ст. Бурджиев: От 3-ти март се правят първите стъпки към суверенна България + СНИМКИ

С тържествена церемония пред Паметника на Свободата стотици русенци и официални лица отбелязаха 138 години от Освобождението на България.

Сред тях бяха зам.-кметовете на Община Русе, народни представители, областният управител Стефко Бурджиев, заедно със своя екип, русенски митрополит Наум, представители на Община Гюргево и др.

В приветствието си към русенци областният управител доц. Стефко Бурджиев посочи някои не толкова известни факти от освободителните процеси, които историята е съхранила дълбоко в себе си.

"Въпреки противоречивостта на оценките от онова време Трети март се празнува, защото от него се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава", каза г-н Бурджиев.

След празничното слово на г-н Стефко Бурджиев, митрополит Наум отслужи заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а празнични маршове свириха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя.

Момичета в традиционни носии раздаваха днес флагове с българското знаме, осигурени от Община Русе. Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ "С. Огнянов" Татяна Цветкова и Венцислав Петков.

Празничното честване продължи с концерт-спектакъл на Голяма сцена на Доходно здание, организиран със съдействието на Общински младежки дом – Русе и ОбДЦКИ – Русе.

Участие в програмата взеха клубовете към Общинския младежки дом. Тържеството откриха хор "Свети Георги Победоносец” с "Отче наш” и "Ботев марш”. Марина Георгиева и Диян Генчев от вокална група "Приста” изпълниха "Къде си вярна, ти любов народна” и някои от най-обичаните български песни.

Балет "Импулс” се представиха с танците "Пламък” и "Елементи”, като вторият беше под звуците на "Излел е Дельо хайдутин”. Фолклорно танцово студио "Зора” пък разигра сърцата на малки и големи с "Шопски танц”.

По повод празника в Русе беше организиран и турнир по шах. Той се проведе в МОЛ Русе.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар