Вход | Регистрация

Умен камион пази велосипедистите

В Лондон се опитват да намалят инцидентите с премазани от тежкотоварни автомобили колоездачи

Умен камион пази велосипедистите

Неравната битка между автомобилите и велосипедите преминава на по-високо ниво в Англия, съобщава Sportuvai.bg. Лондонската организация "London Cycling Campaign" разработи специален дизайн за градски тип камион, който е в пъти по-безопасен за колоездачите от сегашните тежкотоварни машини.

 

Статистиката за инцидентите с велосипедисти в Лондон показва, че близо 50% от тях са блъснати от камиони. А най-честото оправдание от страна на шофьорите е, че не са видели жертвата.

 

Мнозина биха казали, че не е работа на велоентусиасти да правят дизайн на камион, но от компанията са използвали технологиите, вградени в боклукчийските камиони, които се оказват доста по-безопасни според статистиката.

 

859631

 

Млади дизайнери са създали залата на по-ниско разположена кабина, с повече прозорци и естествена видимост встрани. Освен това техният камион е оборудван с камери и така шофьорът има информация какво се случва около него през цялото време.

 

Предвидени са специални странични брони, които при сблъсък да изхвърлят встрани велосипедиста. Това със сигурност е по-добрият вариант от това да се озове под гумите.

 

859630

 

"Нашият безопасен дизайн е предизвикателство към производителите на индустриални камиони. В момента страничната видимост от кабината на тежкотоварните превозни средства е много малка и шофьорът няма идея какво се случва в близост до него, а това е неприемливо", споделя Джеоф Лий, който миналата година е останал вдовец. Съпругата му е била блъсната от камион, докато е карала колело.

 

"Производителите са длъжни да направят всичко възможно техните камиони да спрат да убиват хора. Ако повече автомобили имаха дизайн като нашия, по-малко хора щяха да умират по улиците", категоричен е Лий.

 

859633

 

От Sportuvai.bg не се наемат да коментират качеството на дизайна и неговите ползи. Но определено са впечатлени от мащаба, в който мислят велосипедистите на Острова.

 

Това напомня и за вдъхновяващата история на Лос Анджелис, който от град-убиец на велосипедистите, се превърна в техен приятел. Повече за този страхотен разказ може да научите тук.

 

Eто и още снимки на безопасния камион:

 

859632

 

--> Facebook.com/Sportuvai.bg <--

 

859629

 

--> Facebook.com/Sportuvai.bg <--

 

859634

 

--> Facebook.com/Sportuvai.bg <--

 

______________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар