Вход | Регистрация

Южен Поток спрян по искане на Украйна

Южен Поток спрян по искане на Украйна
Снимка: Булфото

Украйна призна, че е поискала от Европейската Комисия спиране на проекта "Южен поток". Посланикът на страната в България Микола Балтажи заяви пред националното радио:

"Проектът противоречи на националните ни интереси. Затова ние се обърнахме към Европейската комисия той да бъде спрян."

Както е известно, в последните месеци ЕК открито започна да критикува България за стремежа и да започне строежа на съоръжението. В основата на критиката стои тезата, че проектът не спазва европейското законодателство или т.нар. "Трети енергиен пакет", който изисква собствениците на газопроводи да осигуряват достъп до тръбите на трети лица, които нямат нищо общо с източника на пренасяното синьо гориво.

Любопитно е, че преди месец "Газпром" подписа споразумение с австрийската OMV, с което даде право на компанията да пренася свой газ по бъдещия газопровод.

В крайна сметка обаче се стигна до официално предупреждение от ЕК, както и заплаха за наказателна процедура. В петък в София дойдоха и експерти от ЕК, които разговаряха със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов. След срещата стана ясно, че България трябва да изпрати в Брюксел отговорите си на писмото на ЕК най-късно до 4 юли.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар