Вход | Регистрация

Официалният правописен речник минава онлайн

Официалният правописен речник минава онлайн
ИБЕ

Дигитализиран и осъвременен правописен речник на българския език разработват от БАН. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика.  Платформата ще изпълнява и ролята на граматически справочник. Изпълнител ще бъде Институтът за български език (ИБЕ) в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Проектът трябва да приключи до края на 2023 г. За целта са предвидени 378 800 лв.

Новата платформа ще носи името БЕРОН. Тя ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната специализирана служба "Езикови справки", т.е. ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от ИБЕ.

В речника ще могат да се правят справки за правилното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се показват основната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното правило, дублетните форми, омонимите, както и примери с думата в състава на сложни думи, словосъчетания или собствени имена. А частта за правоговор ще включва гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник на БАН.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар