Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Русия готова да плати изцяло за АЕЦ Белене

Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко е склонил ние да дърим 51% от акциите в дружеството

Русия готова да плати изцяло за АЕЦ Белене
Снимка: Булфото

Руската корпорация "Росатом" е склонила да построй АЕЦ Белене изцяло с нейни средства, като въпреки това контролният пакет от 51% остане в ръцете на България, гръмна днес в-к "Коммерсанть".

Новината идва след изказване на шефа на дружеството Сергей Кириенко, който е говорил пред журналисти на форум в Прага. Там той е заявил: "Готови сме да инвестираме в проекта свои средства, колкото определи за необходимо правителството на България - 100%, 51%, 49%. Изготвихме механизъм, който ще осигури възможности да направим това."

Шефът на дъщерното държавно дружество на "Росатом" - "Атомстройекспорт", Александър Глухов е обяснил, че може да се използва дългово финансиране за изграждане на втората атомна централа в нашата страна.

Според коментари в електронното издание "Взгляд", Русия се стреми максимално да ускори сключването на договора, защото отдавна строи оборудване за централата и би понесла огромни загуби от ново забавяне.

Друг руски анализатор пък твърди, че "наближава финансов колапс, който може не само да проточи преговорния процес, затова за "Росатом" е по-лесно да реши част от проблемите сега, отколкото по време на криза".

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар