Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Честват автора на първата българска опера и "Хубава си татковино"

Днес се навършват 110 години от кончината на композитора Емануил Манолов, роден в Габрово

Честват автора на първата българска опера и "Хубава си татковино"
Уикипедия

110-години от кончината на Емануил Иванов Манолов - автор на първата българска опера "Сиромахкиня", ще отбележат в Габрово с два концерта на Габровския камерен оркестър - на 8 и 15 февруари от 19:00 часа в Художествена галерия "Христо Цокев", съобщи за Север.бг Мариела Събева от отдел "Култура" на Общината.

Емануил Манолов е роден на 7 януари 1860 г. в Габрово. Музикалният му път започва като хорист в Свищов, за кратки периоди е в Букурещ и Одеса, след което се установява в Москва. Почти 2 години изучава пиано, флейта и хармония в Московската консерватория и прави първите си композиционни опити.

След завръщането си в България през 1885 г. продължава да развива кариерата си на музикант - свири в духов оркестър, преподава в училище, записва народни песни, дирижира и развива активна музикално-обществена дейност.

Емануил Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество. Пише операта "Сиромахкиня" за нуждите на Казанлъшкия оперен театър. Освен за професионални, произведенията му са писани и за любителски състави. Сред по-известните му творби са  "Работнически марш" и "Учителски марш". Той е и един от първите композитори, който пише детски песни - класика е "Хубава си татковино". Автор е и на много хорови произведения. Пише китки и пиеси за духов оркестър, камерни пиеси, квартет, 5 солови песни, 3 дуета, литургични песнопения, маршове, детски и училищни песни и други.

Домът на културата в Габрово носи неговото име.

____________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар