Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Кметът на Плевен предлага референдум за избор на Национален празник на България

Кметът на Плевен предлага референдум за избор на Национален празник на България

Във връзка с възникналите коментари около изказването на руския президент Владимир Путин в Македония относно произхода на славянската аюзбука, кметът на Плевен Георг Спартански информира, че ще направи предложение до държавните институции за национално обсъждане, с което да се определи чрез референдум датата, на която да се отбелязва националният празник на България.

Датите, които ще предложи кметът на Плевен са: 3 март – Денят на Освобождението от Османско робство, 24 май – Денят на славянската писменост, 6 септември и 22 септември, съответно дните на Съединението и обявяването на независимостта на България.

Кметът припомни, че датите 3 март и 6 септември са доказани с възникването около тях на русофилски и русофобски настроения, които според него се отразяват негативно на националното самочувствие на българина и на историята на България.

Георг Спартански подчерта личното си мнение, че единственият празник, който обединява всички българи – в страната и по света, е 24-ти май. Той беше категоричен, че празници, които разделят нацията и хората не са добри да бъдат чествани на национално ниво като Национален празник.

"Всички тогава се чувстваме горди и сме българи, и вие виждате в последните години, как се възражда този дух и патриотизъм. Едно време ни караха да ходим на манифестации под строй и се отчитахме, а сега никой не кара никого и хората излизат масово, пеят възрожденски песни и отбелязват Деня на братята Кирил и Методий", каза Георг Спартански. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар