Вход | Регистрация
Плевен 21°C

135 г. инженерни войски

55-и инженерен полк отбелязва днес Празника на Инженерни войски и 135 години от създаването им

135 г. инженерни войски

Личният състав на 55-и инженерен полк отбелязва днес Празника на Инженерни войски и 135 години от създаването им. Мероприятията във военни формирования 28880 - Белене и 44220 - Пловдив, започнаха с тържествени събрания и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на функционалните задължения.

Тържествената програма във военно формирование 28880 ще продължи с концерти на любителския духов оркестър на формированието и ансамбъл "Димум" при читалище "Христо Ботев 1892" - Белене.

В чест на празника ще се проведе Ден на отворени врати, съпроводен с показ на въоръжение и техника.

Празничният ден във военните формирования ще завърши със спортни състезания по футбол и волейбол. На честванията в Белене ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

55-и инженерен полк се състои от три инженерни батальона - в гарнизон Белене - за бойна поддръжка, в гарнизон Пловдив - за обща поддръжка (под. 44220), и в гарнизон Стара Загора - за общомостова поддръжка.

1039605

Празникът на българските инженерни войски е обявен със заповед 149/10 септември 1991 г. на министъра на отбраната. На 13 септември 1878 г. с Приказ № 11 по Българската земска войска е създадена първата строева сапьорна рота, която се счита за начало на съществуването на Инженерни войски.

Първоначално в тях са включени и се развиват колоездачни, автомобилни, свързочни, химически, авиационни и други подразделения, които впоследствие преминават в самостоятелни видове, родове и специални войски.

Инженерни войски са пионери в миротворческата история на Българската армия. Над тридесет инженерни контингента са участвали в мисии извън страната от 1997 г. насам.


Честит празник на воините от инженерни войски и на воините от запаса и резерва!

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар