Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Местят оръдията от парк "Лавров" пред Панорамата

Те ще бъдат реставрирани, след което върнати в парка, където ще бъдат наблюдавани с видеокамери

Местят оръдията от парк "Лавров" пред Панорамата
Снимка: Булфото

Оръдията от парк "Ген. В. Н. Лавров” ще бъдат временно преместени пред Панорама "Плевенска-епопея 1877 г.”, където ще бъдат реставрирани, съобщават от Дирекция "Военно-исторически музеи” в града.

Предвижда се след това те да бъдат върнати в парк "Лавров", където ще бъдат взети всички мерки за опазването им, включително ще бъдат монтирани и камери за видеонаблюдение.

От дирекцията са поставили въпроси до кметство Горни Дъбник и Община Долни Дъбник за връщането на бронзовия монумент на генерал Василий Николаевич Лавров в село Горни Дъбник. Генералът е командир на лейбгвардейски Финландски полк и герой на битката при Горни Дъбник през октомври 1877 г.

От съображения за сигурност паметникът, чийто автор е Димитър Боневски, бе преместен от парка в двора на Регионалния исторически музей-Плевен.

Богатото културно-историческо наследство от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. е емблематично за Плевенския регион.

Вече 105 години се поддържат и стопанисват това наследство. Голяма част от тези реликви са получени още през 1907 г. от Комитета Цар Освободител Александър ІІ чрез Руското и Румънско военни министерства, в това число и безценната колекция от оръдия, разположени в парк "Генерал В.Н.Лавров”, парк "Ген.М.Д.Скобелев” и в парка на къща музей "Цар Освободител Александър ІІ”.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар