Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Панорамата блесва за своя 8-милионен посетител

Панорамата блесва за своя 8-милионен посетител
Община Плевен

Панорама "Плевенска епопея 1877 г." приключва голям ремонт за близо 2 милиона лева по прокет "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”, реализиран от Община Плевен. Въпреки ремонтните дейности паметникът на културата не е затварял вратите си за посетители и съвсем скоро се очаква 8-милионничт посетител.

По думите на директорът на Панорамата доц. Милко Аспарухов такъв ремонт в Панорамата не е правен от създаването й през 1977 г.

Подменена е климатичната инсталация, както и осветителната инсталация, чиято мощност е свалена близо два пъти. В резултат се очаква потреблението на електроенергия да спадне с 40 до 50%. 

Друга новост е възможността за динамично управление на осветлението в залите на Панорамата, като чрез светлината ще се акцентира върху отделни части от платното.

Проектът по енергийна ефективност включва и изолиране на фасадата на Панорамата. Двата входа са с нова дограма, като пред главния е оформено ново предверие. Поставена е вътрешна изолация на целия административен блок на първия етаж, цялостно е сменена дограмата. Подменени са и двата вътрешни асансьора.

Благоустроени са алеите около паметника, поставена е нова улична настилка и ново парково осветление. Пълен ремонт е направен на външните тоалетни. Дори в тях вече ще звучи музика от монтираните озвучителни инсталации.

Панорамен асансьор ще извежда посетителите на площадка на покрива на Панорамата. Асансьорът е монтиран на лицевата страна на Панорамата, като е оформена допълнителна стъклена стена.

"От покривната площадка посетителите ще могат да добият триизмерна представа за това, което са видели в статичен план на панорамното платно. Затова се предвижда маркиране на редутите, за да се добие пълна представа за събитията, разиграли се край Плевен”, обясни доц. Аспарухов.


<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар