Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Учени откриха първопричината за болестта на Алцхаймер

Това би помогнало за предотвратяване на развитието на болестта убиец
Учени откриха първопричината за болестта на Алцхаймер
Снимка: Thinkstock/Guliver

встралийски изследователи направиха новаторско откритие за вероятната причина за болестта на Алцхаймер, което би могло да помогне за предотвратяване на развитието на болестта убиец.

Изследователи от университета Къртин в Пърт установиха, че токсичните мастни протеини, които изтичат от кръвния поток в мозъка, са вероятната причина за болестта на Алцхаймер, съобщи "Greek City Times".

Професор Джон Мамо, водещ изследовател и директор в изследователския институт за здравни иновации в Къртин, съобщи за направеното откритие.

"Въпреки че се знаеше, че основната характеристика на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, е натрупването на токсични протеинови отлагания в мозъка, досега не беше ясно откъде произхожда или защо се отлага в мозъка", каза той.

Болестта на Алцхаймер прогресивно унищожава паметта и мисленето на човек и в крайна сметка е невъзможно заболелият да изпълнява прости задачи.

Това е първият път, когато изследвания показват токсични протеинови форми извън мозъка.

Председателят на Асоциацията на болестите, свързани с Алцхаимер за Западна Австралия професор Уорън Хардинг каза, че констатациите могат да имат огромно глобално въздействие върху милиони хора, живеещи с разстройството. 

Източник: БГНЕС


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар