Вход | Регистрация

Въвеждат синя зона в централната част на Габрово до лятото на 2017 г.

Въвеждат синя зона в централната част на Габрово до лятото на 2017 г.

До лятото на 2017 г. в централната част на Габрово се въвежда синя зона. Това съобщи за Дарик кметът Таня Христова. Мястото, за което е платено ще може да бъде заемано за определен период от време, след което моторното превозно средство ще трябва да бъде преместено.

"В момента ние нямаме необходимото организирано паркиране. Когато човек иска да паркира в централната част на Габрово ще знае, че това струва определен ресурс", каза Таня Христова.

Според кметът, идеята за синя зона ще балансира интересите на пешеходците, майките с детски колички и шофьорите на автомобили.

"Доскоро имахме тротоари за дърветата, сега имаме доста нови тротоари, които се използват за паркиране на автомобили. Редно е да се опитаме тротоарите да бъдат върнати на пешеходците. Това е инвестиция в безопасност на движението, инструмент за ангажираност към реда и спазване на правилата. Ако знам, че имам 2 или 3 часа право на престой и след това сумата, която ще трябва да платя е значително по-висока моето отношение ще стане малко по-различно. Струва ми се, че отношението към градската среда не е отговорност само на институцията Община, а на всеки един от нас", коментира Таня Христова пред Дарик.

Кметът отчете, че няма да бъде лесно въвеждането на синя зона в централната част на Габрово, но каза, че е убедена в необходимостта от нея.

Разстоянията в Габрово са такива, че позволяват един автомобил да бъде паркиран извън действието на синята зона и в същото време на минути разстояние от централната част на града.

Много често в социалните мрежи и в медиите се публикуват снимки и писмени сигнали, свързани с меко казано странен начин на паркиране на един автомобил. Дори високите тротоари, които бяха направени в Габрово, не са сериозно препятствие за пътни превозни средства с висока проходимост. Ако човек се вгледа в пешеходците, би се запитал "Забравихме ли да ходим по тротоарите?"

Дори където са свободни, хората сякаш предпочитат да ги избягват. Въвеждането на синя зона в централната градска част на Габрово ще бъде придобивка, която вероятно в началото ще предизвика известно недоволство, но твърде скоро габровци ще се убедят колко полезна инициатива е.

източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар