Вход | Регистрация

От 22 декември се очаква 72-часов обилен снеговалеж

От 22 декември се очаква 72-часов обилен снеговалеж

Първият снеговалеж през този период на годината не се оказа сериозно препятствие пред общинското предприятие "Благоустрояване", ангажирано с почистването на улиците в града. Тъй като на територията на Габрово, както и на други населени места, се пресича общинска и държавна пътни мрежи преди промяната в законодателството се налагаше постигането на синхрон между "Благоустрояване" и фирмата, спечелила поръчката на Агенция "Пътна инфраструктура". От миналата година предприятие е ангажирано изцяло с поддръжката на пътищата в Габрово, в това число и дългата 34 км. държавна пътна мрежа. Това става срещу съответното заплащане.

1824389

Хилда Цвъркалева, управител на "Благоустрояване" казва, че така или иначе им се е налагало да чистят и преди.

След като сте взели това решение, значи разполагате с необходимата техника?

Ние така или иначе сме ги почиствали, няма как да оставим главни пътища непочистени. Справяме се с наличната техника, която всички знаят, че е доста остаряла. Може би на гражданите правят впечатление двата автомобила, различни от останалите. Да, може да са втора употреба, но са доста по-нови от това, което ние имахме. Те са с лятно и зимно оборудване и бяха закупени от Община Габрово. Ефектът от тяхното присъствие в града се вижда.

Преди време Община Габрово обяви плановете си за обновяване на парка на предприятието. Ще ни припомните ли как се разполагат тези идеи във времето?

Тогава Община Габрово отдели сериозна сума пари, за да купи сметосъбиращата нова техника. Веднага след това в бюджета бяха заложени тези два камиона, които са с лятно и зимно оборудване. Те работят сега, работиха и през лятото. Единият е метачка, а другият е с настройка за измиване на улиците. През зимата те са на възлови места и са много добре работещи.

Вие разполагате с информация за очакваната синоптична обстановка. Предполага се, че сте подготвени за сериозни ситуации!

От 22 декември се очаква 72-часов обилен снеговалеж. Надяваме се колегите, които работят за нас да успеят да се справят. Но тези часове ще бъдат изпитание, както за гражданите, така и за "Благоустрояване".

През 2014 година един обилен снеговалеж се оказа изпитание от такъв характер. Оказа се, че въпреки ситуацията, много хора излизаха с автомобилите си, без това да е особено наложително. Други бяха паркирали на места, където затрудняваха влизането на техника, която да почисти снега. Имаше такива, които почистваха снега и го изхвърляха върху пътното платно, като казваха, че автомобилите ще го разнесат. Вашият съвет, препоръката Ви?

1824390

Много от тези неща и сега са така. Свързваме се с Пътна полиция, за да бъдат извадени такива автомобили. Пределно Ви е ясно, че това отнема време, понякога повече от час. Има случаи на спрени автомобили, които са от ляво и от дясно на платното, така че дори тракторче не може да влезе. Много е трудно да се пренасочи техника от едно място на друго. Призовавам хората да спират по начин, който да позволява на машините за почистване да си свършат работата. Колкото до изхвърлянето на сняг върху пътното платно, тази традиция продължава. И не съм оптимист, че хората ще спрат. При този обилен снеговалеж, който се очаква сериозна покривка. Снегът няма къде да отиде, но призовавам гражданите да не го изхвърлят върху платното, защото той действително затруднява движението. По-добре е да се намери място върху тротоара, например.

По високите улици на Габрово това е особен проблем. Създават се бабуни, автомобили блокират, тези зад тях се налага да спрат и някои не могат да потеглят.

Разполагаме с 27 машини, от които 7 са малки тракторчета. Моля за малко по-голямо разбиране, а ние ще направим всичко възможно улиците да бъдат почистени максимално добре.

Източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар