Вход | Регистрация

ГЕРБ и ДПС успяха да обединят партиите на протеста

ГЕРБ и ДПС успяха да обединят партиите на протеста
стоп кадър, Дневник

ГЕРБ и ДПС успяха да обединят партиите на протеста с поредното гласуване на инат – този път на текстове от закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. След проточено с часове заседание и гласувани противоречащи си предложения, които биха довели до дефицит в бюджета на касата, партиите на протеста напуснаха залата и обвиниха партиите на статуквото, че целят да минират работата на следващо правителство. Цялото процедурно бавене и протакане на законите пък преследва друга цел – да осуети възможността за провеждане на заседание на комисиите и приемането на първите закони, свързани със съдебната реформа, обвявиха от  ИТН, ИБГНИ и "Демократична България".

Проблемите с бюджета на здравната каса тръгнаха от липсата на актуални числа за приходите покрай изненадите в пенсиите и бюджета на ДОО. Заради различния модел на актуализиране на пенсиите – през декември вместо от октомври, приходите от здравноосигурителни вноски ще са по-малко с 34 млн. лв. Корекцията в сметките предизвика куп спорове и извънредно заседание на бюдджетна комисия, но одобрената от комисията рамка за приходи и разходи след намалението претърпя обрат в зала заради гласуването на разнопосочни предложения. Така бюджетната комисия утре ще прави нови сметки, а депутатите на протестните партии напуснаха зала заради липсата на ясни числа, по които да се води дебат. Това предизвика остри критики в абдикация от страна на ГЕРБ и ДПС и много политически нападки, включително и към президента Румен Радев. Стигна се и до издирване на здравния министър Стойчо Кацаров, който пропусна част от заседанието, вероятно за участие в работна среща на служебния кабинет при Радев.

"Това, което всъщност направиха партиите на статуквото, е да одобрят такива числа, че да се излезе на дефицит в бюджета на касата. Дефицит означава дългове", коментира Тошко Йорданов от ИТН. От партията увериха, че няма да допуснат това и бюджетната комисия ще оправи ккашата, забъркана в зала. Мая Манолова пък разтълкува протакането на заседанието като опит да се осуети работата на правната комисия. В нея се правят опити да се гледат проектите за  бюрото на защитени свидетели, прочуло се като бюрото на Иван Гешев и закриването на спецсъдилищата. Целта е работата в зала да осуети възможността за провеждане на комисии и за поставяне на начало на съдебната реформа, бяха категорични от партиите на протеста. Оттам твърдят, че утре и двете комисии ще успеят да си свършат работата.

ГЕРБ и ДПС следваха същата тактика и при гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване. Вероятно цял парламентарен ден бе прахосан в тридневното обсъждане, за да се отстраняват несъответствията в числата, породени от партиите на статуквото. Както е известно, във вторник те гласуваха взаимно изключващи се текстове в закона с помощта на БСП, която подкрепи всички предложения за увеличение на пенсиите, гласувайки ту с ГЕРБ и ДПС, ту с ДБ, ИТН и ИБГНИ. Това отново наложи извънредни заседания на бюджетната комисия и нови и нови забавяния в програмата на парламента.


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар