Вход | Регистрация

Гласуваме на национален референдум по време на президентските избори

Това решиха депутатите днес, приемайки инициирания от Слави Трифонов референдум с 6 въпроса

Гласуваме на национален референдум по време на президентските избори
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри провеждането на национален референдум, иницииран от Слави Трифонов и подкрепен от близо 700 000 български граждани.

В гласуването участваха 150 народни представители, от които 131 бяха "за", 18 - "против" и един се въздържа.

Националният референдум по закон трябва да се проведе заедно със следващите национални избори, като най-близките такива са президентските тази година.

В референдума гражданите ще могат да дадат мнението си по следните въпроси:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли броя на народните представители да бъде намален на 120?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Преди това по време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи така внесената подписка с 6-те въпроса и няма да участва в дебата, защото всичко е било решено в комисиите.

Янаки Стоилов от БСП постави въпроса дали част от въпросите са конституционно допустими. "Не се заблуждавайте, че каквито и промени да се направят в сегашната политическа система, ако не се промени социално-икономическият модел, това ще бъде поредната измама, ако се запази същият модел за злоупотреби с обществено богатство, нищо няма да се промени”, каза Стоилов.

Той апелира: "нека, когато се движим напред, да не се върнем там, от където тръгнахме”. "Изборите в България преди 25-30 години бяха задължителни, но това не беше записано в конституцията. Има нужда от пряка демокрация, но, когато самата дума демокрация има все по-малък смисъл, прилагателните пред нея нямат никакъв смисъл”, смята депутатът от левицата.

Хамид Хамид обяви, че ДПС не подкрепят така формулираните въпроси, защото са против в този референдум да бъдат включени такива, които са от компетенцията на Велико Народно събрание, а не защото са против провеждане на референдум.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар