Вход | Регистрация

Гласуването - задължително окончателно

Депутатите приеха окончателно промените в Избирателния кодекс, предстои уточняване на стимули или санкции при упражняването/неупражняването на вот

Гласуването - задължително окончателно
Снимка: БГНЕС

Гласуването на избори става задължително. Това решиха днес депутатите, приемайки окончателно промените в Изборния кодекс. Въпреки споровете и острата реакция на опозицията, болшинството в парламента прие измененията в нормативната уредба.

"За” гласуваха 109 депутати, "против” бяха 74, а 10 се въздържаха. От ГЕРБ 72-ма подкрепиха промените, а 1 гласува срещу тях. От БСП 25 народни представители се обявиха против промените, 27 от ДПС също бяха 'против". Двама депутати от РБ гласуваха "за", 13 бяха "против', а петима се въздържаха. 18 народни представители от ПФ гласуваха за промените, 7 от БДЦ също бяха "за", "против" - трима и 2-ма се въздържаха. Също 2-ма, но от Атака, се въздържаха, а 10 депутата от АБВ гласуваха "за'. Петима независими народни представители бяха "против", а 1 се въздържа.

По време на дебатите депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира, че е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани. "Категорично възразяваме срещу това Народното събрание да превръща правото на избор в задължение за гражданите. Предстои провеждането на референдум с редица въпроси, един от които дали да се въведе задължително гласуване. С промяна гласуването да стане задължително парламентът прави опит да обезсмисли в някаква степен избора на гражданите при произнасянето им на референдум”, каза Стоилов и запита какъв е смисълът от тази промяна, ако референдумът отхвърли това предложение.

Петър Славов от РБ заяви, че ако се въведе задължителното гласуване за българските граждани е много важно на първо място какви ще бъдат санкциите за негласуване и дали въобще ще има санкции. Славов повтори, че Реформаторите са против санкциите, а се обявяват по-скоро за стимули при гласуване, като например по-ниски данъци за гласувалите граждани. "Важно е да има реален избор и конкуренция, а не партийно подредени листи. Няма възможност за избор и конкуренция, ако преференцията отпадне, както предлагат от БСП”, посочи още Славов.

ДПС и БСП настояха текстът, задължаващ гражданите да гласуват задължително, да отпадне.



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар