Вход | Регистрация

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета
Снимка: sxc.hu

Временната бюджетна комисия одобри актуализацията на бюджета за тази година. Нито един депутат не гласува против, а народните представители от БСП лява България, ДПС и "Атака" се въздържаха.

Бюджетът залага дефицит от 3,7 на сто, като според финансовия министър има вариант той да бъде удържан и до 3,5 на сто. Това би дало възможност на управляващите да преговарят с Брюксел да не започне процедура по свръхдефицит, защото надхвърлянето на критериите от Маастрихт ще бъде на начислена основа.

В края на годината дългът може да достигне 22,5 млрд. лева, като с допълнителното задлъжняване се очаква да се реши и проблемът с попълването на Фонда за гарантиране на влоговете.

Въпреки че с близо 51 млн. лева по-малко разходи ще бъдат направени спрямо предложенията на служебния кабинет, новите управляващи планират да увеличат харчовете с близо 280 млн. лева. В същото време очакваното неизпълнение на приходите е над 1 млрд. лева.

Очаква се 2 млрд. лева, взети като нов държавен дълг, да бъдат предоставени като заем за Фонда за гарантиране на влоговете.

Здравната каса ще получи 100 милиона лева с втората актуализация на бюджета й за тази година, реши временната бюджетна комисия в парламента.

50 милиона лева ще бъдат дадени на Здравната каса за разплащане с болниците. Останалите 50 милиона лева от втората актуализация ще бъдат разпределени за лекарства в болничната и извънболничната помощ, както и за лекарства за онкоболните. С тези пари касата ще има балансиран бюджет, което означава, че ще започне 2015-а година на чисто. Здравният министър Петър Москов обеща догодина да започнат сериозни реформи в сектора.

Парите за втората актуализация на бюджета на Здравната каса ще дойдат от държавния бюджет и ще бъдат част от причините за натрупването на свръхдефицит, обясни от своя страна финансовият министър Владислав Горанов. По думите му, лошото планиране на приходите и прекомерните харчове на предишните управляващи са довели до отварянето на дупка в хазната в размер на 3,7 на сто от Брутния вътрешен продукт. Догодина дефицитът ще бъде намален, каза още Горанов.

Догодина няма да има промени в данъците, обеща още финансовият министър. За пореден път Горанов увери, че на 4-ти декември ще започне изплащането на гарантираните влогове в КТБ.

Двете най-важни за потребителите промени са възможността да подаваме онлайн данъчни декларации само с персонален идентификационен код и едногодишното отлагане на поскъпването на акциза върху цигарите.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар