Вход | Регистрация

Закриват военните прокуратури в Плевен и Варна?

Главният прокурор Сотир Цацаров е предложил на Съдебния съвет да намали и броя на военните съдилища

Закриват военните прокуратури в Плевен и Варна?
Снимка: Булфото

Предложение за закриване на военно-окръжните прокуратури в Плевен и Варна е внесъл в Съдебния съвет Главният прокурор Сотир Цацаров. Ръководството на Военно-апелативна прокуратура е осъществило срещи по седалищата на военните органи на съдебната власт.

Детайлното предложение за нова структура на военните прокуратури е отправено към главния прокурор след анализ на действителното натоварване, кадровата обезпеченост, броя на военнослужещите и разположението на формированията на Въоръжените сили.

Към момента в страната функционират пет военни прокуратури - в София, Пловдив, Варна, Плевен и Сливен. Предложението за закриване на две от тях предполага определяне на нови райони на компетентност на трите оставащи прокуратури - в София, Пловдив и Сливен.

ВСС е получил и конкретни предложения за преназначаване на военните прокурори и следователи от предложените за закриване структури в "граждански" прокуратури. Същият подход е възприет и по отношение на служителите.

Броят на военните съдилища също ще бъде намален – от пет на три. Във Варна и Плевен тези институции ще бъдат закрити. Това изрично е посочено в предложението на главния прокурор.

Съобразно Закона за съдебната власт, такова решение е от компетентността на Висшия съдебен съвет, след съгласуване с министъра на правосъдието и с министъра на отбраната.

<< Sever.bg във Facebook >>



prb.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар