Вход | Регистрация

НАТО: Русия заплашва мира в Европа

НАТО: Русия заплашва мира в Европа
БТА/EPA

Действията на Русия в Украйна са заплаха за мира в Европа, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен след извънредното заседание на Съвета на НАТО . 

"Ние се събрахме на извънредна среща заради военните действия на територията на Украйна и заплахата, отправена от президента Владимир Путин, срещу суверенитета на държавата. Това, което прави Русия, е нарушение на принципите на хартата на ООН. Русия е длъжна да прекрати военните действия и заплахите", заяви той, цитиран от Радио "Свобода".

Расмусен подчерта, че НАТО подкрепя териториалната цялост и суверенитета на черноморската държава и правото на украинския народ да решава бъдещето си без чужда намеса. Генералният секретар допълни, че правителството в Киев е длъжно да защитава демократичните права на всеки граждани, както и тези на малцинствата. 

"Украйна е наш съсед и високо ценен партньор на Алианса", каза още той.

Заради военната намеса в страната посланиците на САЩ, Канада и Великобритания напуснаха Москва. 

Същевременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че страната му е на ръба на катастрофа. Той добави, че Русия фактически е обявила война на държавата му. 

Украйна затвори въздушното си пространство за военни самолети. Забраната не важи за гражданските полети. По-рано днес изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов обяви цялостна военна мобилизиация, като " накрак" са вдигнати 1 млн. запасняци.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар