Вход | Регистрация

Над 40 жертви при сблъсък в Одеса

От днес до 5 май е обявен тридневен траур

Над 40 жертви при сблъсък в Одеса
ИТАР-ТАСС

Броят на жертвите при снощните трагични събития в Одеса достигнаха 42-ма души, 125 са хоспитализирани, сред тях и 21 милиционери, предаде ИТАР-ТАСС.

Началникът на милицията в Одеса Петър Луцюк е освободен от поста си и срещу него е започнало официално разследване. В града е обявен тридневен траур.

Бунтовете в Одеса започнаха в петък следобед с масово меле на гръцката улица. Пристигнали от Харков футболни фенове и радикали от "Десен сектор", решили да организират шествие по улиците на Одеса, са провокирали сблъсъка с привърженици на федерализацията.

Радикалите подпалили палатка, в която се събирали подписи за референдум за федерализация на Украйна и за официален статут на руския език. Намиращите се в лагера са потърсили убежище в близката сграда на синдикатите, която нападателите запалили. Когато огънят стигнал до високите етажи, много от намиращите се там хора загинали, задушени от дима, а други загинали, скачайки през прозорците, за да се спасят. Оцелелите били жестоко пребивани с палки от поддръжниците на Киев.

Силите на реда са задържали над 130 души, участвали в масовите безредици в града, а срещу 10 са заведени наказателни дела.

По думите на прессекретаря на руското президентство Дмитрий Песков, заплахата идва от страна на радикалите, националистите и въоръжените сили, "които изпълняват престъпни заповеди и убиват своето собствено население".

"Киевската хунта и нейните западни спонсори в европейските столици, в Брюксел, във Вашингтон, могат ли да оправдаят престъпните действия на Киев, включвайки пряка цензура в техните медии, лишавайки своето население от право на пълна информация за това какво се случва в юго-източната част на страната?" - казва Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Русия ще продължава да търси диалог по ситуацията в Украйна, но не трябва да прави това сама, отбелязва още Песков.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви в разпространено в Ню Йорк изявление, че безредиците и убийствата, дело на членове на украинските национал-радикали в Одеса, напомнят престъпленията на нацистите. Междувременно украинските власти съобщиха, че военните операции срещу поддръжниците за федерализация край Краматорск тази сутрин продължават, предаде Ройтерс.

И.д. вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че украинските сили са завзели телевизионна кула в Краматорск. В изявление на сайта на вътрешното министерство Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС, по-рано заяви, че при операцията в югоизточната част на страната не е пострадал нито един от мирните жители на Славянск и Краматорск.

Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които бяха задържани в Славянск, бяха освободени. По първоначална информация, те са били изведени от града от Владимир Лукин - специален представител на руския президент Владимир Путин.

САЩ обявиха, че отпускат 1,2 милион долара в подкрепа на украинските медии за насрочените на 25 май президентски избори.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар