Вход | Регистрация

Обсъждат България в ЕП

Обсъждат България в ЕП
Снимка: Guliver/Getty Images

България днес е обект на поредни пленарни дебати в Европейския парламент - за спорните политически назначения у нас, последвалите протести и най-вече за зависимостта на правителството от партия "Атака". Темата влезе извънредно в дневния ред на евродепутатите по настояване на Европейската народна партия, а Андрей Ковачев от ГЕРБ заяви:

"Не е възможно едно европейско правителство да е зависимо от една изключително антиевропейска партия. Виждам, от друга страна, и тази партия и нейният лидер какво поведение показват в България и това поведение по никакъв начин не се санкционира от управляващите БСП и ДПС.”

Очаква се социалистите да контрират, че и правителството на ГЕРБ в продължение на две години се крепеше на "Атака". За Българското национално радио, евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин заяви, че "Атака" е националистическа, ксенофобска партия, която не може да бъде защитавана, но че от ГЕРБ зависи тя да няма такава тежест в българския парламент:

"Действително една ксенофобска партия има възможност от нея да зависи кворума в парламента, защото една друга партия отказва да влезе в парламента и да се регистрира. Така че въпросът е политически. Решението се състои в решението на ГЕРБ и там трябва да бъде намерено, за да има в България парламент, който да работи”.

Заместник-председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер предложи да бъдат обсъдени също и настояванията за нови избори в нашата страна. В България в момента има малцинствено правителство на социалистите, съставено с помощта на радикалната партия "Атака", заяви той.

Българската евродепутатка Мария Габриел (ЕНП) посочи, че от 18 дни хиляди граждани в България протестират срещу политиката, която води "правителството на БСП, ДПС и "Атака"."В момента наблюдаваме нестабилност на парламентарното мнозинство, което може да функционира единствено с подкрепата на "Атака", добави тя.

<< Sever.bg във Facebook >>

Габриел определи като безпрецедентно внушение изявлението от миналата седмица на председателя на НС Михаил Миков, което по нейните думи ограничава свободата на медиите в страната.

Председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода посочи, че подкрепя такъв дебат, но през септември. Предложението за днешния дебат бе прието с гласовете на ЕНП и групата на "Зелените".



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар