Вход | Регистрация

Орешарски спира изграждането на „Южен поток“


Снимка:

България спира работата по проекта "Южен поток" до отстраняване на забележките от Еврокомисията". Това съобщи премиерът Пламен Орешарски на брифинг след среща в Министерски съвет с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

"Разпоредих се за преустановяване на текущата работа, след запитване от страна на Еврокомисията. След допълнителни консултации с Брюксел, ще бъде определен по-нататъшния ход на работата", заяви премиерът.

В отговор на уточняващ въпрос от ИТАР-ТАСС премиерът потвърди:

"Да, фактически се разпоредих да се спрат действията по строителството, по-точно по работата, тьй като фактическото строителство още не е започнало, до уточняване на по-нататъшната процедура с Брюксел.".

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областа в икономиката и отбраната, както и въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

Орешарски заяви още, че е запознал сенаторите "с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки” и обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта "Шах Дениз".

"Междувременно" председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заминава на едноседмично посещение в Съединените американски щати, където ще проведе работни срещи в американския Конгрес. Борисов ще се срещне с американския политолог, съветник и член на настоятелството на Центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ Збигнев Бжежински, пише Faktor.bg.

Лидерът на ГЕРБ ще се срещне и с президента на Международния републикански институт посланик Марк Грийн. Борисов ще има работни срещи и в Атлантическия съюз и Центъра за европейски политически анализи.

С Борисов за Щатите заминават Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, и бившият енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. Тримата ще участват в кръгла маса за енергийната сигурност в Търговската камара на САЩ.

Тримата ще участват в кръгла маса за енергийната сигурност в Търговската камара на САЩ. 

На 13 юни по покана на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев в България пристига група от експерти на Европейската комисия за морската част на газопровода, като се очаква на нея да бъдат изчистени проблемите относно евентуалните санкции. 

Любопитна подробност около проекта "Южен поток", която спря да се коментира и някак си "потъна в забвение" е позицията, която заяви през април Сабине Бергер - прес секретар на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите й "Построяването на газопровода "Южен поток” не е приоритет за Европейския съюз".

Какво се случи от тогава до сега, та нашата позиция вече е различна?! На 3 юни министърът на енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че проектът "Южен поток" ще се строи. На 5 юни ДПС "даде знак" за обявяване на предсрочни парламентарни избори. Всички партии "запяха" в един глас, вкл. и БСП. С което потвърдиха думите на външния министър Кристиян Вигенин, че по въпроса за "Южен поток" у нас цари единомислие".

Кой каквото и да казва е ясно, че газопроводът "боде очите" на мнозина. А че политиците ни "могат да мислят еднакво" го доказват фактите - все чакаме "партньорите" да вземат решението, а ние да се съобразим с него. Това е "демократично"...


<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар