Вход | Регистрация

Падна давността на престъпленията през комунистическия режим

"Ботев също е бил комунист", възроптаха срещу промените в НК червените депутати

Падна давността на престъпленията през комунистическия режим
inews.bg/Марио Евстатиев

Престъпленията, извършени от комунистическия режим в България през периода 9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г., ще бъдат без давност. Това реши днес парламентът, който прие промени в наказателния кодекс, които да регламентират изправянето пред правосъдието на виновните за престъпленията в концлагерите, насилствената смяна на имената на българските турци и др.

Идеята беше внесена от ГЕРБ и Реформаторския блок, които и подкрепиха законопроекта си, заедно с депутати от ДПС и част от Патриотичния фронт. От другата страна обаче застанаха народните представители от БСП, които остро възразиха срещу нововъведенията в нормативната уредба.

"Ботев също е бил комунист и вие го осъдихте току-що", заяви червеният депутат Филип Попов. Репликата му обаче беше санкционирана от председателстващия заседанието Димитър Главчев, който го изгони от залата. Това обаче предизвика острата реакция на друг народен представител на БСП – Георги Свиленски. Той обвини Главчев, че не може да сдържа нервите си, в злоупотреба с поста, че не може да води парламентарното заседание и го призова да се оттегли и мястото му да заеме титулярът – Цецка Цачева.

Други депутати от БСП също се изказаха остро срещу приетите промени в НК. Според Чавдар Георгиев те са подобни на фашистките закони, които са приемани преди 1944 г. у нас.

Той коментира още, че в борбата си за намиране на оправдание за състоянието на днешна България, управляващите воюват с химерите от миналото и с историята. Според колегата му Димитър Горов приетите днес текстове са лицемерни. "Бих подкрепил, ако е имало предложение капитанът, застрелял ястребинчетата в с.Ястребино, да получи своето наказание. А не този същият човек да седи на паметна плоча до НДК. Ако бяхте предложили офицерите, които са убили партизаните до с. Радовене да получат своето наказание, щях да гласувам "за", каза Горов.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар