Вход | Регистрация
Русе 21°C

Петков: 20 души са основата на корупцията в България

Петков: 20 души са основата на корупцията в България
стоп кадър/Фейсбук/МС

Двадесет души са основата на корупцията в България. Това е казал премиерът Кирил Петков по време на изслушването за България в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човека към Европейския парламент в четвъртък.

Петков коментира, че се правят разследвания срещу тях, но това трябва да става в рамките на закона, защото "ако прибързаме, има опасност тези хора хем да останат на свобода, хем да не можем да им вземем истински средства".

За Пеевски и "Магнитски"

Той бе попитан след срещата при закрити врати дали е бил питан за депутата от ДПС Делян Пеевски и за санкциите по американски Глобален закон "Магнитски". "Директно за Пеевски и "Магнитски" - не", отвърна Петков и сподели личното си мнение за "вероятно 20 души" в оновата на корупцията. Премиерът изрази "огромното ми учудване", че Пеевски продължава да продава в България свои активи.

Запитан има ли доверие на службите, Петков описа следното: "Имаме едно лидерство на най-високия етаж - например в ДАНС - е със същия ентусиазъм като нашия да се справи. "Проблемът е, че кадруването надолу - а те са много хора - е ставало през всичките тези години. Не мисля, че там има много случайни хора по всички нива на службите. Ще имаме продължителна работа за реформа и е много важно да я правим по правилата. И мои лични приятели ме питат "Хайде, мина месец и половина, къде са арестите!". Провеждат се разследвания, но всичко трябва да стане в рамките на закона, да си подготвим доказателствата.

"Едно ви гарантирам - оттук нататък няма да има човек над закона и някой, който да ми се обади и да каже, че този човек не може да се пипа", заяви министър-председателят, след като разговаря с евродепутатите, наблюдаващия ситуацията с върховенството на правото в България.

Да не се окаже, че накрая държавата ще "плати обяда"

Петков говори пред журналисти също за свидетелствата за косвена свързаност с Делян Пеевски на поне четири компании, финансирани при правителството на Бойко Борисов от Българската банка за развитие (ББР). Запитан какво да се направи, след като някои кредити не са изискуеми. "Най-важното е да не се получи така, че не сме събрали необходимите доказателства и накрая държавата да им плати обяда. Това няма да се случи."

"Последното нещо, което ни липсва, е мотивация", каза още Петков след едночасовото изслушване, проведено при закрити врати в Брюксел.

Той добави, че "единственото, което ни трябва в момента е достатъчно търпение на всички наши избиратели и да вярват, че от сутрин до вечер работим да се случи по правилния начин".

За постовете на Гешев и Цацаров

Петков съобщи, че основните теми, обсъдени с евродепутатите, са били свързани с предстоящата съдебна реформа, като той е обяснил мотивите за затваряне на специализираната прокуратура, реформата в антикорупционната комисия КПКОНПИ, която ще бъде внесена първа в парламента, както и промените при излъчването на членове на Висшия съдебен съвет и промяната на функцията на главния прокурор.

Премиерът съобщи, че в плана за възстановяване ще бъде включена реформа, която предвижда "тлавният прокурор да не бъде вече само с Господ над главата му", а назначаване на съдия, който временно ще изпълнява ролята на прокурор, когато се налага разследване на главния прокурор. По този начин ще се избегне конфликтът на интереси в ситуация, когато прокурор разследва главата на прокуратурата.

В същото време Петков посочи, че управляващите възнамеряват да променят ролята на главния прокурор, който да остане само администратор.

апитан какво мисли за поискания от главния прокурор Иван Гешев засилен мониторинг за върховенството на правото в България, Петков каза:"Много бих се радвал да има максимално силен мониторинг. Това е и нашият приоритет, така че колкото повече, толкова по-добре".

В същото време той добави, че е видимо, че прокуратурата в България не работи добре и че резултатът от това е "липсата на добро правосъдие". Според него евродепутатите са "достатъчно интелигентни да разберат кога нещо е фалшиво и кога истинско".

Още двама министри в Европарламента

Обсъждането на ситуацията в България продължи повече от два часа, като премиерът, правосъдният министър и министърът на културата участваха в отделен панел от главния прокурор Иван Гешев. Те се разминаха в коридорите на Европейския парламент, като кратко се поздравиха.Това беше трето изслушване за България от групата за наблюдение, като в първите две бившият премиер Бойко Борисов отказа да участва. Въпреки това евродепутатите разпространиха доклад с констатации след посещение на делегация в София през есента.

Срещата в четвъртък беше мотивирана от единствения български член на групата, евродепутата от БСП Елена Йончева, с желанието на групата да се запознае с намеренията на новото българско правителство. След заседанието Йончева заяви, че евродепутатите имат много големи очаквания от българското правителство. Тя посочи, че за първи път се е получил открит диалог между тях и представителите на правителството и главния прокурор.

Тя съобщи, че на закритото заседание е имало въпроси за предстоящата у нас съдебна реформа, за борбата с корупцията по високите етажи на властта, за корупцията в пътното строителство.

Йончева коментира, че за успешно разкриване на корупционни схеми, съдебната реформа е задължително, но недостатъчно условие и че затова ще са нужни и допълнителни законодателни промени.

"В България е създадена достатъчно силна мафия, която има своите очаквания и механизми", заяви Йончева.

Българският евродепутат уточни, че групата за наблюдение на демокрацията към парламентарната Комисия на за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, продължава да следи обстановката в България.

Източник: Дневник



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар