Вход | Регистрация

Дигитална седянка ще разкрие малко известни истории от Велико Търново

Съвременната седянка е по проект за дигитализиране на българското знание "Моята българска история"

Дигитална седянка ще разкрие малко известни истории от Велико Търново

Малко известни факти за обществени фигури или пък лични истории ще се осъждат по време на първата за Велико Търново дигитална седянка. Интересната идея се прави по проект "Моята българска история" на Гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG.

Проектът представлява интерактивна карта на България, която попълваме самите ние, споделяйки малко известни и любопитни факти от нашия град, както и истории за нашия род, къща или улица. Седянката в старата столица е четвърта по ред и първа за Северна България, уточняват организаторите.

Тя ще се проведе днес, 18 януари, в Институт "Конфуций" към ВТУ от 15.00 ч. Реализацията й става съвместно с Ателие "История и памет”, TAM, Сдружение "Клуб на историка - Велико Търново" и Регионален исторически музей - Велико Търново – своеобразни търсачи и пазители на българската история, а специални гости ще бъдат обитатели на Дом за стари хора "Венета Ботева".

Именно от Велико Търново започва виртуалната разходка по историческа карта на България през миналата година. Пилотно място, пазещо история, става улица "Г. С. Раковски".

Проектът "Моята българска история" гостува в различни градове, давайки думата на основните носители на историята, за които модерните технологии изглеждат далечни и сложни. Целта на организаторите е да скъси дистанцията между поколенията и да дигитализира споделеното знание, защото, за да продължим заедно напред, трябва да познаваме общото ни минало – споделят от екипа на MoveBG.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар