Вход | Регистрация

Директно от Метрополитън опера – „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

Директно от Метрополитън опера – „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт
Ken Howard / Met Opera

Постановката, която изгради музикално Джеймс Ливайн през 2014 г. се връща отново на сцена. Тя е дело на британския режисьор сър Ричард Еър. След "Манон" и "Кармен", това е третата му постановка за Мет. Еър е известен най-вече с филмите си "Айрис" и "Записки по един скандал", за които е номиниран за "Оскар". След дълга театрална и филмова кариера логично е британецът да експериментира с различните изкуства.

Декорът, костюмите и цялостната концепция на постановката са вдъхновени от френския филм "Правилата на играта" на Жан Реноар, който пък от своя страна осъвременява Бомарше през 1938 г. Действието се развива в имение в Севиля преди Втората световна война. Режисьорът критикува начина на живот и разпада на цености на аристокрацията. Филмът предизвиква остри критики и неразбиране, заради което Реноар напуска Франция и заминава за Америка. Години по-късно "Правилата на играта" ще стане най-коментираният и харесван негов филм, попада също и във вечната деясятка на най-добрите филми за всички времена. Използвани са кинематографични техники, които се оказват азбучни в киното десетилетия след това. Остава в историята и като образец за социална сатира.

Тази изключителна историческа препратка със своя интересен замисъл придава на оперната постановка на Еър многопластовост, модерност и достоверност, които така добре отиват на шедьовър като "Сватбата на Фигаро". Не случайно постановката се прави за пореден път (освен на откриването на юбилейния 130-ти сезон на Метрополитън през 2014 г. тя е играна и през 2019 г.).

Свежа и динамична, на ръба на фарса, но благодарение на брилятно изградените и осмислени театрално и музикално характеристики на героите, постановката на Еър (заедно с костюмите и декора на Роб Хауъл) е стилна, оригинална, държи в напрежение и съвсем спонтанно разсмива публиката.

Солистите, хорът и оркестърът на Метрополитън опера ще дирижира Даниеле Рустиони. В ролите този път са Голда Шулц, Люси Кроу, Изабел Ленард, Елизабет Бишъп, Кристиан Герхахер, Райън МакКини, Маурицио Мураро, Джузепе Филианоти и др.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар