Вход | Регистрация

Иван Църов: Младите не четат, а изсмукват всичко на готово

Иван Църов: Младите не четат, а изсмукват всичко на готово
Снимка: Север.бг
Иван Църов е експерт в областта античната археология. В последните четири години е директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Срещнахме се с Иван Църов в рамките на редовната инициатива "ВИП книжар" на верига "Хеликон" - Велико Търново. Докато той учтиво посрещаше любителите на книгите, ние откраднахме десет минути, за да си поговорим за неговите любими автори, удоволствието от четенето и борбата на книжното слово с  цифровото.

Какво ви накара да се включите в инициативата ВИП книжар?

Аз обичам книгата, обичам старите книги повече от новите и съм убеден, че трябва да се подпомага и стимулира желанието на младите хора да четат. Като всички останали съм разтревожен, че поколението, което в момента расте и трупа знания за живота, не чете. Всичко идва по електронен път в главата на малките човечета и по тази причина книгата е непозната на тази част от българското общество. Не само в българското, а и в световното общество. По тази причина се включих, за да помогна на едно добро начинание, каквото е това.

Коя книга в момента стои на нощното ви шкафче?

"Римски акведукти и водоснабдяване", тъй като в момента това е свързано с преките ми занимания на археолог. Все пак аз се занимавам с римско водоснабдяване. Това е книгата, която преди един час пуснах от ръцете си, за да дойда тук. За съжаление почти не ми остава време за художествена литература, тъй като е голям обемът на научната литература, която трябва да познавам, за да бъда на ниво в тясната си специалност.

Любими автори от художествената литература?

Трудно ми е да посоча един. В последно време съм малко стресиран, но чета Иво Сиромахов. Също така чета доста криминалета, които са като семки, когато искаш да релаксираш за час-два. Чета руската авторка Маринина (Александра бел. ред.). Чета също и поезия. Моят добър приятел Пламен Павлов, когото хората познават като историк, издаде една малка стихосбирка, която на мен ми беше много интересна. Той е всестранноразвита личност, с широк кръгозор и благородно му завиждам.

Представете си, че пред вас стои една много млада аудитория от начинаещи читатели. Кои книги трябва да прочетат, за да ги омае словото и да не игнорират литературата?

Ще се върна назад във времето. Аз започнах да чета лятото преди да тръгна на училище. В първи клас бях награден, защото бях прочел най-много книги в библиотеката. Беше ми станало навик, веднага след края на часовете, по обед, отивах в библиотеката, грабвах две книжки и ги прочитах и преди да затворят в пет успявах да ги върна и да взема нови. Бих препоръчал нещо по-леко, но с хубав изказ на български. Не препоръчвам криминални романи, защото там е наситено с насилие и неприятни неща. Не бих препоръчал и Стивън Кинг. Странното и необичайното обаче привлича. Все пак има много добри български автори, както съвременни, така и класици. Удоволствие е да ги чете човек, защото имат страхотен изказ. Начинът, по който подреждат думите в изречението доставя удоволствие. Човек трябва да е натрупал доста години опит като мен, за да възприеме нещата така. Когато бях на 25 години четях Богомил Райнов, защото не знаех, че чета перефразриан Реймънд Чандлър. По-късно открих и Чандлър, разбира се.

Обществото ни сякаш се промени и доста от книгите, които се изучават в училище изглеждат неадекватни на ситуацията. На какво, според вас, трябва да наблегнат учениците?

Аз бих набглегнал на гръцка митология. Това е нещо, което всеки интелигентен, съвременен европеец трябва да познава. Както знаем, съвременната европейска цивилизация стъпва на основите на гръцката и римската култура. В тази връзка ще ви разкажа един случай от началото на 90-те, когато дъщеря ми беше на 4-5 годинки. Тогава започнаха да се появяват секти и едно съседче, чието семейство беше "зарибено", започна да прехвърля към нея книги с картинки, касетки и други. Мислех си: "Ако й забраня да чете, ще й стане още по-интересно". И тогава ми хрумна да й чета гръцка митология за деца. И досега това е любимата й книга. Разбира се, това е частен случай, все пак аз съм историк и археолог.

Днес доста от учениците не четат произведенията, защото са написани на архаичен език. Предпочитат да четат коментарите и анализите. От тази гледна точка, мислите ли, че тези неща трябва да отпаднат или езикът им трябва да бъде осъвременен?

Трябва да бъдат вкарани други автори в средния курс на обучение. Да, класиците са си класици, но има достатъчно други автори в България. Трябва нещо по-съвременно. Не се сещам за конкретно име, но със сигурност, хората, които правят учебниците, знаят. Едно време нямаше толкова литературни анализи. Имаше само по няколко страници преди книгата и нищо друго. За да изкараме оценка, трябваше да прочетем и целите произведения. А сега всичко е смляно и сдъвкано. Младите го смучат, така както се смуче безалкохолно.

Последно, стига ли ви времето за книги?

Не, за съжаление. Освен всичко друго, сега се занимавам и с администрация. До преди четири години бях само археолог и намирах време. По месец, месец и нещо излизах в отпуска. Все пак, на плажа човек не чете научна литература. А когато съм бил на експедиции и разкопки също намирах време. Сега си вземам отпуска, за да не изостават научните ми занимания. Последната художествена книга, която прочетох беше малката стихосбирка на доц. Павлов преди около седмица - две. Аз обаче приемам себе си малко по-различно от обичайното и смея сам да се причисля към четящите хора.

 

Стоян Николов, Север.бг

Александър Македонски, Север.бг



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар