Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Одит установи сериозни финансови злоупотреби в МОН

Одит установи сериозни финансови злоупотреби в МОН
Снимка: БГНЕС

Сериозни финансови злоупотреби е установил одит в сферата на образованието. Резултатите от проверката ще бъдат изнесени в понеделник, съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран от БНТ.

През юли звеното за вътрешен одит на МОН заработи по комплексни проверки в регионалните управления на образованието в Кърджали, Смолян, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик. Сменени бяха и началниците на РУО-тата - едни поради навършване на пенсионна възраст, други - дисциплинарно.

В Пловдив бяха установени необосновано и незаконосъобразно удължаване на договори и непрозрачност за плащане и липса на подписи при гражданските договори за стотици хиляди лева.

В РУО-Видин бяха открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища.

Министърът на образованието коментира и състоянието на бюджетите на училищата. Според него поне до края на годината парите на учебните заведения са осигурени.

"Това, за което трябва да внимаваме, е до края на тази календарна година училищата да успеят да покрият бюджетите си. Имам пълна справка с какви средства разполага всяко училище. Над 80% са добре финансово и имат средства, за да посрещат нуждите си. Въпросът е за останалите 10-20 процента, с работодателските организации в областта на училищната система следим внимателно, ако има проблеми, ще реагираме конкретно за всяко училище", каза проф. Денков.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар