Вход | Регистрация

Отбелязваме Световния ден за борбата с диабета

Отбелязваме Световния ден за борбата с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета.

Захарният диабет е заболяване, свързано с нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основната му проява е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. 

По данни на Световния диабетен атлас реалният брой на диабетно болните в България е 575 хиляди души. В преддиабетно състояние са 220 хил. души, а недиагностицираните случаи на заболяването се оценяват на около 170 хил. 

Огромен брой хора, които реално попадат в групата на недиагностицираните пациенти не се лекуват и не контролират заболяването си. Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 40% от болните не са посещавали специалист през последната година. 

За сравнение, с добър гликемичен контрол в Европа са 62,6% от заболелите. Според Европейския диабетен индекс България се нарежда на последното 30-то място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на заболяването.

Във връзка с отбелязване на деня пациентските организации у нас - Асоциация "Диабет тип 2”, Сдружение "Диабет и предиабет”, Сдружение "За инсулиновите помпи”, Национална пациентска организация, се обединяват около нуждата от създаване на цялостна политика по отношение на заболяването захарен диабет, която да засегне няколко определени параметъра и проблема.

От 11.00 ч. в редица български градове диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет ще проведат флашмоб, като сформират голям син кръг – символът на борбата с диабета.

От пациентските организации алармират за подобряване на достъпа до скрининг, диагностика и профилактика на диабета; подобряване на достъпа до лечение на диагностицираните пациенти; облекчаване на процедурния ред за лечение с аналогови инсулини, заплащани със средства от бюджета на НЗОК; създаване, функциониране и актуализация на диабетния регистър; реимбурсиране на консумативите за инсулинови помпи.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар