Вход | Регистрация

Пазителят душевадец в лицето на полицая

Пазителят душевадец в лицето на полицая
http://ikonata.eu

Архангеловден е. Небесният борец против духовете на тъмнината, пазителят на нашите души и душевадецът се почита днес с курбан.

Празнуват българските полицаи, избрали светия образ на Архангел Михаил за свой патрон и пример за подражание. 135 години от създаването на полицейската институция в България ще бъде отбелязана на тържествена церемония днес в столицата.

Правейки паралел между прозвищата на светеца и дейността на родната полиция, изниква двойствеността на днешния служител на реда. По презумпция борец за правда и защитник на слабите, но в същото време ти взема душичката – я с някоя досадна проверка, целяща бакшиш, я с някой срамен обиск на публично място.

Съвсем в реда на нещата си изглеждат епитети като: "тъпи”, "корумпирани”, "некомпетентни” по адрес на нашите "пазители”. Защо обаче е така? Луд ли е този, който яде баницата?

Знаете ли с кого плашат децата в детската градина? С баба Меца - не, с Баба Яга тогава – не, с чичко полицай – да. Толкова е страховит този образ, че кара малките невинни душички да трепват всеки път, когато видят униформен или пък да питат майка си: ”Полицаят за мен ли идва, какво съм направил?”. Някак си добрата пазителска светлина на образа тъне в мъгла, но отрицателната наказваща страна остава дълбоко в съзнанието на детето и си расте заедно с него.

Толкова е лесно да се сриват авторитети, че всеки се упражнява по темата. Най-пресният случай е младо момиче със сълзи в очите, вкопчило се драматично в ръката на баща си в различни телевизионни студиа. Сериозните обвинения за срамно публично претърсване, които тя отправи към една служителка на реда, увиснаха във въздуха след показания на свидетели и видеозаписи от мястото. Кой крив и кой прав, вероятно няма да стане ясно, но съмнението е посято, авторитетът на полицейския служител по принцип е подкопан за пореден път. Подобно на авторитета на учителя, на лекаря…

Корупцията пък от своя страна е жив организъм, колкото повече я храниш, толкова повече расте. Да му спрем дажбите тогава, само че на никого не му се занимава с писане на жалби и търсене на права, по-лесно е да дадем интимно сгънати 20 лв. и да си продължим пътя. Всеки сам по своя път.

За да завием леко от по-горния път, ви предлагам да стъкмите една овнешка гозба с фасул и червено вино, че днес е голям празник. Освен полицаите да се готвят за черпня и именниците на светеца:

Ангел, Ангелина, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим и производните им.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар