Вход | Регистрация

Програма на "Мартенски музикални дни" за 22 и 23 март

Клавирен и джаз концерти за русенци тази вечер, а утре - Русенската филхармония ще изнесе концерт с хор "Дунавски звуци"

Програма на "Мартенски музикални дни" за 22 и 23 март
Снимка: Север.бг

Два концерта предлага на русенци и гостите на града програмата на фестивал "Мартенски музикални дни" тази вечер. От 19 ч. в зала "Европа" на Доходно здание МАРИЯ ПРИНЦ ще изнесе клавирен концерт с произведения на Хайдн, Бетовен, Шуберт и Алфред Принц.

Тя е дъщеря на големия български композитор и диригент Константин Илиев. Завършва Висшето училище за музика Ханс Айслер – берлин през 1980, а от 1987 е преподавател в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и си партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути на Залцбургския фестивал, Сейджи Озава във Виена и Невил Маринър. Изнася рецитали в САЩ, Европа и Япония. Концертът й се осъществява с подкрепата на Австрийското посолство в София.

Джаз феновете ще могат да посетят също тази вечер от 21 ч. в Доходно здание концерт на ВЛАДИГЕРОВИ & ГОЛЕМИНОВИ. Те ще свирят на една сцена със СТОЯН ЯНКУЛОВ – СТУНДЖИ.

Александър Владигеров свири на тромпет от 9-годишна възраст и посещава класа по джаз тромпет на ДМА Панчо Владигеров в София. От 1999 до 2004 учи във Виенската консерватория, а в края на 2004 е приет в Кралската академия по музика в Лондон като специализант. Неговият брат Константин завършва пиано и кларинет в НМУ Л. Пипков в София. В Музикалната академия Панчо Владигеров учи кларинет, а през 1998/99 и композиция. От тогава учи саксофон и джаз пиано във Виенската консерватория. Двамата братя имат многобройни награди от престижни международни конкурси и участия в редица международни джаз фестивали.

ХРИСТО КАМЕНОВ ГОЛЕМИНОВ е роден в Порто (Португалия) през 1997 г. в семейство на музиканти, като започва да свири на саксофон на 7-годишна възраст в Музикалната академия в Ешпиньо при Изабел Аньо. Също така учи джаз саксофон в Jahas Rockschool в Порто при Мануел Маркес. През 2008 г. се записва в Професионалното училище по музика в Ешпиньо, където учи при Жилберто Бернардес до 2013 г. През 2013 г. печели първа награда на Международния музикален конкурс в Киери (Италия) както за солист, така и в категорията за камерна музика заедно със саксофонния ансамбъл Ventos do Sol. През 2015 г. е поканен да свири в Симфоничния оркестър на Порто каса да Музика като водач на саксофонната секция, акомпанирайки на Грегъри Портър и неговия квартет. Христо Големинов свири и в саксофонната група Vento do Norte, главния ансамбъл на класа по саксофон в музикалния колеж.

Перкусионистът СТОЯН ЯНКУЛОВ – СТУНДЖИ концертира в България и цял свят, работи в Биг бенда на БНР, свири с рок, джаз,джаз-рок и фюжън групи, както и с редица фолклорни ансамбли. и участва в проекти на Боби Макферин, Окай Темиз, Корнел Хорват, Теодосий Спасов и др. В дует с Елица Тодорова се класира на престижното 5-то място във финала на Евровизия през 2007 във Финландия.

Програмата на МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ продължава на 23 март с концерт на РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ и хор ДУНАВСКИ ЗВУЦИ при НЧ Ангел Кънчев 1901 – Русе. Концертът е от 19 ч. в Доходното здание, където диригент ще бъде ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, а солисти – КАНА ЕГАШИРА (цигулка) и СТЕФАН БОНЕВ (пиано).

Те ще изпълнят концерт за пиано и оркестър от Бетовен, Концерт за цигулка от Прокофиев и Половецки танци от Александър Бородин.

Маестро Георги Димитров дирижира всички български оркестри, както и гостува по цял свят. От 1972 до 1981 е диригент на Пловдивска филхармония, а от 1981 до 1985 – главен диригент на Русенска опера. В периода 1990/95 дирижира Симфоничния оркестър на Република Сан Марино, като през 2004 е награден с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена Санта Агата. В периода 2000/05 е главен директор на ОФД – Русе, а от 2005 до 2009 – на ОФД – Пловдив. Понастоящем е главен диригент на Държавна опера – Русе и почетен гражданин на Русе.

Цигуларката Кана Егашира е родена през 1993 в Япония. Учи в Музикалната гимназия към факултета по музика на Токийския университет по изкуствата в класа на Нацуми Тамаи, а през 2014 завършва и самия университет. От 2013 взема уроци при различни музиканти, сред които и Светлин Русев. В периода 2015/16 е на стаж във Филхармоничния оркестър на Радио Франс.

Стефан Бонев е е роден през 1993 в Плевен. За все още кратката си творческа кариера, младият музикант може да се похвали със сериозни професионални успехи. Печели два пъти Гран при от 12. Международен младежки музикален фестивал-конкурс Надежди, таланти, майстори в Добрич и от 7. Международен конкурс Франц Шуберт в Русе, както и серия първи награди от международни конкурси.

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Русе е създаден през 1948 от именития български диригент и композитор Константин Илиев. Значителен принос за развитието и израстването на оркестъра имат българските диригенти К. Илиев, Е. Караманов, Д. Попов, И. Темков, Е. Табаков, Г. Димитров и редица други български и чуждестранни диригенти и солисти от класата на Курт Мазур, Святослав Рихтер и др. Оркестърът осъществява богата концертна програма и прави турнета по цял свят.





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар