Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Проф. Иван Газдов с изложба в „Арте“

Проф. Иван Газдов с изложба в „Арте“
Галерия Арте

Изложба на произведения с китайски туш, колажи и бронзови релефи представя в навечерието на именния си ден изтъкнатият художник проф. Иван Газдов. Тя ще продължи  до 18 януари в столичната галерия "Арте" на ул. "Бузлуджа" 31.

Присъствено откриване не се предвижда, вместо това то ще протече онлайн като разговор с философа проф. Георги Каприев, който ще коментира творчеството на създателя на "графикатурата".

"Когато диагностицирах Иван Газдов като адвокат на творението, не чаках да получа така пряко потвърждение. Газдов представя цикъл пейзажи. За мнозина изненада, за мен – не. Защото познавам "анотираните рисунки" от "Графичествен" и съм внимавал в кавъркласик графикатурите. Радикално новото е, че пейзажът застава на авансцена. И свидетелства за перманентния Газдов

възторг от природата

Специфичен възторг. Усетът за фрагилността (крехкостта – б.р.) на досяганото и деликатността на посягането са в непротиворечив синхрон с базисното схващане на Газдов за "натура", изтъква Георги Каприев.

Проф. Иван Газдов е "алергичен" към визуалното възпроизвеждане на природата. В предметно даденото има много страничен "шум", смята Каприев. Затова Газдов рисува своите умни представи за природните феномени и така изобразява тяхната битийна форма. "Натурата" става "култура": става съществена знакова система.

От гледна точка на художествената форма, умението си да заявява знака Газдов дължи на своето системно самовъзпитаване в майсторските нива на абстрактната изобразителност. Последното, което прави, обаче, е да следва някакви предзададени образци, включително зададените от самия него, смята Каприев.

Ефирните визии, постигнати в деликатната работа с китайски туш, влизат в контрастен диалог с колажната техника. Комбинацията провокира един съвременен начин на възприемане, съществена роля за което играе монтажът. Постига се ефект, водещ отвъд съставните части.

Пак за първи път в тази изложба Газдов представя и свои пластики. Неговият принцип

"Малкото е много, простото е сложно"

е демонстриран в тях с цялата си мощ. Женските портрети от четирите релефа влизат в хармоничен диалог с пейзажите. Така хармонично, както пейзажността не се нарушава от присъствието на живи същества, между които жаби, зайци и сови, кучета-риби, скали-гълъби или човешки фигури – на земята и в облаците. "Погледнато трезво, пред нас са все негови проекции: автопортрети на самия него – на света Иван Газдов", заключава Георги Каприев.

Иван Газдов е роден на 2 ноември 1945 г. в Ямбол. През 1970 г. завършва Националната художествена академия, специалност "Плакат", в класа на проф. Александър Поплилов. Специализирал е в Букурещ, Прага, Варшава и Краков, Амстердам и Париж. Участвал е в повече от 200 изложби в България и чужбина, над 40 от които са самостоятелни. В периода 1999-2003 г. проф. Газдов е ректор на НХА.

Той работи основно в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата, рекламата. Създава пластики, пощенски марки, сценография за театрални постановки. Като свой личен творчески патент Иван Газдов определя графикатурата – жанр, който обединява особеностите на академичната графика и карикатурата.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар