Вход | Регистрация

Разтурни понеделник – вторият ден на Великден

Разтурни понеделник – вторият ден на Великден
Снимка: sxc.hu

Вторият от трите дни на Великден е познат в народната ни традиция като "разтурни понеделник”. Името е свързано с "разтурянето” на празничната трапеза, която всяко семейство подготвяло за най-светлия християнски празник.

В миналото на разтурни понеделник бил широко разпространен един интересен обичай, който в наши дни се е запазил само в някои села в Габровско и Казанлъшко. Той е познат като размятане на яйца и се изпълнява на поляни извън населените места, където млади момичета и момчета застават едни срещу други и си търкалят червени яйца. Ритуалът цели да се осигури плодородие и нивите да бъдат предпазени от градушка.

Тъй като на всички дни на Великден е строго забранено да се върши каквато и да било работа, предците ни се възползвали от свободното си време, за да си починат, да се позабавляват, да създадат и затвърдят "социални контакти”. На мегдана или площада във всяко населено място се организирали общи хора, на които присъствали всички жители. Танцът имал и магическа функция, като целял предпазване на всички жители и цялото село от беди и нещастия.

Друг любопитен обичай, създаден в по-ново време, е литийното шествие, при което от Бачковския манастир се изнася чудотворна икона на Света Богородица. Тържественото шествие се отправя към местността Клувията, където според преданието изображението на Божията майка е открито преди четири века. По традиция се отслужва молебен за здраве и се раздава курбан.

Според народните обичаи поздравът "Христос воскресе” трябва да се използва в продължение на 40 дни след Великден, тоест през времето, което Божият син е прекарал на земята след чудодейното си избавление от смъртта. Първата седмица след празника се нарича Томина неделя. През нея Спасителят обикалял апостолите и другите си последователи, за да им се покаже и да ги направи съпричастни на чудото.

Единствен Тома не повярвал, че тялото на Христос е изчезнало чудодейно от гроба. Исус му се явил на осмия ден след възкръсването си и сам го убедил в истинността на носещите се слухове. Оттогава апостолът получил прозвището Тома Неверни. През цялата седмица продължава да се спазва строгата забрана да не се подхваща каквато и да било работа.

Част от традициите на трите великденски дни е обичаят "люленки”. Вярвало се, че всеки човек трябва да излезе на определено място извън селото, където на високо дърво била завързвана люлка. Всички се изреждали да се полюлеят на нея, за да се предпазват от змейове и болести.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар