Вход | Регистрация

Търновски майки насърчиха кърменето и спечелиха награди

Търновски майки насърчиха кърменето и спечелиха награди
Снимка: Thinkstock/Guliver

По повод Световна седмица на кърменето, която се отбелязва ежегодно от 1 до 7 август, 25 майки се включиха в обявения конкурс за популяризиране на кърменето, организиран от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново и Центъра за родители "Happy Mums”.

12 майки бяха изтеглените в томболата участнички, които получиха награди -  ваучери за покупка в магазин за детски играчки. Късметът донесе на Десислава Иванова, Милена Трифонова и Иванела Иванова ваучери на стойност 20 лв.

Девет майки получиха ваучери на стойност 10 лв. - Бистра Маркова, Калояна Лицанова, Любка Димитрова, Олга Карова-Стойкова, Гергана Христова, Десислава Петрова, Бистра Христова, Ива Йорданова и Грета Тутраканова. Подаръчни комплекти на българска козметична фирма, специализирана в грижите за бременни и новородени, пък бяха връчени от Центъра за родители "Happy Mums” на други пет участнички.

В конкурса в писмена форма майките с опит имаха възможност да опишат чувствата, тревогите и успехите си в кърменето с цел насърчаване на останалите жени към естественото хранене на децата.

Кърменето има редица ползи както за детето, така и за майката.

"Докато са бременни, жените обикновено си задават много въпроси, свързани с това дали ще имат кърма, а докато са бременни те няма как да нямат кърма, природата се е погрижила за това и правилната нагласа не е ще кърмя, ако мога, а "аз мога””, посочи Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки, цитирана от радио "Фокус".

Темата на Седмицата на кърменето тази година е "Кърменето – печеливша цел за цял живот!”. 

Преди 24 години правителствата на страните членки на ООН формулират и поставят т.нар. осем цели на хилядолетието за развитие, като крайния срок, в който ще се оцени тяхното изпълнение е 2015 г. Тези цели включват намаляване на глада и бедността, намаляване на детската смъртност, получаване на елементарно образование, равенство между половете, подобряване на майчиното здраве, борба с ХИВ/СПИН, малария и други болести, осигуряване на устойчиво развитие и глобално партньорство. Във всяка една от тези цели може да бъде отбелязана ролята на кърменето, но най-голямо е значението му в опазването на детското здраве, намаляване на детската смъртност и подобряване здравето на майките. Многобройни изследвания доказват, че липсата на естественото хранене увеличава риска бебето да развие стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен аспект увеличава риска от развитие на атопии, астма, диабет, затлъстяване и др. Майките, които не са кърмили са с повишен риск от развитие на остеопороза, рак на яйчниците и гърдата, и следродилна депресия.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар