Вход | Регистрация

Френски филмов фестивал "КиноАРТ"

Фестивалът ще се проведе от 26 до 30 март във Велико Търново и цели да посочи мястото на изкуството в киното

Френски филмов фестивал "КиноАРТ"

Френски филмов фестивал ще се проведе за втори път във Велико Търново от 26 (сряда) до 30 март (неделя) в Арт-клуб TAM. Организатори са ВТ Ивентс /VT Events/, съвместно с Френския институт в България и Алианс Франсез.

След "Без граници" /Sans frontieres/ през 2013 г., тази година фестивалът ще премине под мотото "КиноАРТ" /CinemART/. Селекцията на филмите представя различни форми на изкуството, като: кабаретния танц в епохата на "Мулен Руж" /Moulin Rouge/, френския канкан в филма на Жан Реноар, музиката във филма "Идвам" /Vengo/ на Тони Гатлиф; киното в документалния филм "Златите сънища" /Le sommeil d’or/, изобразителното изкуство в анимационния филм "Картината" /Le tableau/; както и разходка в Лувъра, която поставя началото на любовна история във филма "Дъщерята на 14-ти юли" /La fille du 14 juillet/.

Селекцията цели да провокира публиката да се замисли за мястото на изкуството в киното и неговото влияние върху създаването на герои – реални и измислени.

С изключение на "Идвам", всички филми са със субтитри само на английски език. Прожекциите започват в 19:00 часа, а входът е свободен.

Програма

26 март, сряда

19 часа - "Дъщерята на 14-ти юли" (La fille du 14 juillet, Антонин Перетятко, Франция – 2013 г., 88 мин., комедия)

1232105

Филмът разказва историята на Хектор, който среща Tрукет в Лувъра на 14 юли. Той има само едно наум: да съблазни момичето, по което си пада лудо. А най-добрият начин да направи това е да я отведе до морския бряг. Неговият приятел Патор се съгласява с цялото си сърце, особено ако тя донесе и приятелката си Шарлот. Филмът е игрив и безгрижен. Кинематографията му е красива, пълна с прекрасни панорамни гледки от Франция.

27 март, четвъртък

19 часа - "Златни сънища" (Le sommeil d’or, Дейви Шу, Франция/Камбоджа – 2011 г., 96 мин., документален)

1232109

Открийте неизвестната история на раждането и унищожаването на камбоджанското кино – от първия филм, правен през 1960 г. до пристигането на Червените кхмери през 1975 година. За 15 години са създадени около 400 филма, от които до ден са оцелели само 30. С няколко от оцелелите филми, "Златни сънища" се опитва да вдъхне живот на митовете и легендите на това изгубено кино.

28 март, петък - Кабаре вечер

19 часа - "Кики от Монпарнас" (Mademoiselle Kiki et les Montparnos) - Амели Аро, Франция - 2013 г., 14 мин., късометражен

Кики от Монпарнас е била непредсказуемата муза на големи авангардни художници от началото на ХХ век. Свидетелка на всичко случващо се дръзкия парижки квартал, Кики се превръща от прост модел в кралица на нощта, художничка, карикатуристка във вестник, писателка и кабаретна певица. Тази анимация е субективен почит към тази необичайна фигура.

1232103

"Френски канкан" (French Cancan) - Жан Реноар, 70 мин., Франция/ Италия – 1955 г., комедия/мюзикъл

Анри Данглар, собственик на модното, но, уви, разорено кафене "Китайският параван”, иска да добие популярност възкресявайки остарелия канкан. Само трябва да намери простодушни девойки, способни лесно да си показват краката, и да открие на Монмартр заведение на име "Мулен Руж". Но в работата се намесват чувства и всичко тръгва наопаки…

21 часа - Концерт на френска джаз певица

29 март, събота

19 часа "Идвам" (Vengo) - Тони Гатлиф, Франция/ Испания – 2000 г., 90 мин., драма

1232107

Това е страстната история на междусемейна кръвна вражда, развиващата се около Како – горд човек, който трябва да се бори за честта и безопасността на семейството си.  Филмът е ода за майсторството и магията на фламенко танците и музиката. Венго се развива на фона на две испански ромски семейства, приковани във вековна борба за власт.

30 март, неделя

19 часа - "Картината" (Le tableau) - Жан-Франсоа Лангуони, Франция/Белгия – 2011 г., 70 мин., анимационен

1232106

Шато, цъфтящи градини, плашеща гора – по незнайни прични, това е, което един художник е оставил недовършено в последната си картина. Три вида герои живеят на платното: Тупините, които са завършени; Пафините, на които им липсват няколко цвята; и Рюфите, които са просто скици. Тупините, считайки се за най-висши, завземат картината. Убедени, че само художникът може да възстанови хармонията, като довърши картината, Рамо, Лола и Перото решават да го потърсят. Какво е станало с художника? Защо ги е изоставил? Ще узнят ли някога тайната му?

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар