Вход | Регистрация

В Плевенска област живеят все по-малко и все по-стари хора

Населението на региона е намаляло с повече от 45 000 души за последните десет години

В Плевенска област живеят все по-малко и все по-стари хора

Процентът на хората над 65 години в Плевенска област е над средния за страната, стана ясно след представянето на резултатите от последното преброяване на населението в България.

Жителите на областта са 266 144, което е с над 45 000 по-малко от предишното преброяване, проведено преди 10 години. Най-тревожно е обезлюдаването на община Никопол, а най-малко е намаляло населението на община Плевен.

През 2001 година в областния град са живели 121 880 души, а сега те са 106 011, което е намаление с повече от 15 000. Най-малкото село в Плевенско е Варана (община Левски) с население 64 души, а най-многолюдно е Буковлък (община Плевен) със своите 3 567 жители, от които при това само 306 са пенсионери.

Буковлък е и населеното място в Плевенска област с най-висок положителен прираст – за последните десет години жителите му са се увеличили с 259. В село Ралево (община Плевен) е най-висок процентът на мъжете (55.6), а в Божурлук (община Левски)– на жените (60).

Най-много са хората в трудоспособна възраст в град Белене (69,3% от населението), а най-малко – в село Искър (община Гулянци).

Най-много младежи до 17 години на глава от населението обитават село Дисевица, а най-голям е броят на възрастните хора в Ласкар (и двете в община Плевен). Обнадеждаващо е, че в Плевенска област няма населено място без нито един жител.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар