Вход | Регистрация

Русе 21°C

Два нови сорта грозде разработиха в Русе

Те няма семки и са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20 градуса

Два нови сорта грозде разработиха в Русе
Снимка: Thinkstock/Guliver

Два нови сорта грозде разработиха учени от Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик” – Русе. Революционното в случая е, че те няма семки и са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20оС.

"Зорница” и "Тангра” са създадени в опитното лозе на института.

Сортът "Зорница” е хибрид между "Русенско едро” и "Кинг руби”. Кръстоската датира още от 1986 г. и е направена от проф. Иван Тодоров. Той е типичен десертен сорт грозде без семки, който зрее през втората половина на септември. Гроздът е едър, тежи около 400 грама, а всяко зърно е около 5 гр. На цвят е червено-сиво. Плодът е с хрупкава консистенция, има хармоничен вкус с приятен плодов оттенък Добивите са около 16 тона от декар. Захарността достига 22-23%. "Зорница” може да се консумира както в прясно състояние, така под формата на стафиди или в компоти.

Късният десертен сорт "Тангра” също ес голям грозд, а зърната са червено-черни и достигат до 5,5 грама. Консистенцията е хрупкава, а вкусът – неутрален и хармоничен. Дава добиви около  18 т от хектар. Захарността е 18%. Гроздето е подходящо за прясна консумация и компоти.  И двата сорта може да се съхранят в хладилник, за да се предлагат на пазара в зимните месеци.

Институтът вече предлага посадъчен материал от новите сортове.

<< Sever.bg във Facebook >>



agronovinite.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар