Вход | Регистрация

Русе 21°C

Община Ловеч с електромобил през 2014 г.

ой ще се ползва за извършване на комунални дейности в централната градска част

Община Ловеч с електромобил през 2014 г.
Община Ловеч

Електромобил ще има през 2014 г. Община Ловеч.

Той ще се ползва за извършване на комунални дейности в централната градска част.

С него местната администрация ще е първата у нас, в която се реализира проект за внедряване на електрически превозни средства. Кметът Минчо Казанджиев и председателят на управителния съвет на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) Илия Левков подписаха писмо за намерение. Това се случи по време на среща с представители на бизнеса с индустриалния клъстер.

Градоначалникът получи и зеления сертификат на ИКЕМ. Отличието е за изграждането на първия пилотен модел между Общините и бизнеса за навлизане на електрически превозни средства и активността в използването на електромобили. Община Ловеч е и първата у нас със сключено още през 2010 г. споразумение за сътрудничество с индустриален клъстер "Електромобили".

Казанджиев се ангажира, подкрепен и от кмета на община Летница д-р Красимир Джонев, да се създадат условия за изграждане на зарядни станции за електромобили с електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, както и да бъдат въведени данъчни и други облекчения за ползващите електрически превозни средства, като например безплатно паркиране. Казанджиев гарантира подкрепата на двете общини и при промяната в законодателството в тази посока. Партньорството д-р Джонев обясни със Стратегията за развитие на туризма в община Летница, в чиито цели е районът на с. Крушуна да се превърне в зона с нулев въглероден отпечатък.

С използването на електромобила в Ловеч от догодина, който ще събира и извозва отпадъците от централната градска част, се прави реална стъпка за намаляване на замърсеността на въздуха и понижаване нивата на шум в района. Електромобилът е тих, не изхвърля излишен дим, не разпилява масла по тротоарната настилка и я щади, тъй като е лек в сравнение със сега ползваните за сметосъбиране и сметоизвозване автомобили,

Електромобилът за комуналните дейности, който се предвижда да бъде закупен от Община Ловеч е произведен в България – от фирма в Лом, с над 90 на сто български части и може да измине до 100 км с едно зареждане.



<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар