Вход | Регистрация
Русе 21°C

Фалшиви касови бонове засякоха от НАП

Фалшиви касови бонове засякоха от НАП

Три нарушения при издаване на документи, имитиращи касов бон, са засекли при проверки инспекторите от НАП-Русе. На нарушителите са наложени санкции.

При проверките, извършени от началото на годината досега пък, столичните проверяващи установили, че в 30 търговски обекта в София са инсталирани програмни продукти, които издават информационни бележки, имитиращи фискални бонове.

За да заблудят клиентите, в долния край на бележката с големи букви е написано "ФИСКАЛЕН БОН", а над него с по-малки – "моля, изисквайте".

От НАП напомнят, че в долния ляв ъгъл на фискалната касова бележка трябва да присъства графично фискално лого - картата на България с индекс BG в нея. От НАП уточняват, че издаването на фискален бон е задължително не само при плащане кеш, но и при използването на чек, ваучер, банкови кредитни и дебитни карти или други заместващи парите платежни средства.

Реално отчитането на оборотите се извършва онлайн само при използването на касовия апарат в обекта. Неиздаването на касова бележка води до укриване на приходи и подлежи на санкция, която е в размер от 500 до 2000 лева за юридическите лица и ЕТ. Глобата за физическите лица е от 100 до 500 лева.

Задължение на получателя на фискалния бон е да го съхранява до напускане на обекта. Ако не изпълни това свое задължение, той също подлежи на санкция – глоба от 5 лева. Глобата се събира от приходните органи на място с квитанция. 

 

_______________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



briagnews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар