Вход | Регистрация

Русе 21°C

45 хил. лв. отпускат за ин витро процедури

От 1 април започва приемът на документи за финансиране

45 хил. лв. отпускат за ин витро процедури
Снимка: sxc.hu

45 хил.лв. отпуска за 2015 г. Община Русе за подпомагане на семейни двойки с репродуктивни проблеми. Приемът на документи по Програма "Асистирана репродукция” (ин витро) започва на 1 април.

От програмата могат да се възползват двойки /семейство или живеещи във фактическо съжителство/, адресно регистрирани на територията на община Русе. Те трябва да имат репродуктивни проблеми, отговарящи на утвърдените критерии.

Задължителните изисквания, критериите за подбор и размера на средствата за финансиране са установени от Общински съвет - Русе. Промените за 2015 г. са:

Отпада изискването за завършено средно образование, както и представянето на документ за семейно положение, издаден от Община Русе. Информацията за семейното положение на кандидатите ще се проверява по служебен път. За кандидатите без сключен граждански брак, които са във фактическо съжителство, се изисква представяне на декларация /свободен текст/.

Отпада изискването за представяне на документ, удостоверяващ, че кандидатите са с постоянен или настоящ адрес - Община Русе не по-малко от 3 г. Информацията за адресна регистрация ще се събира по служебен път.

Направена е промяна в срока за подаване на документи в деловодството на Община Русе за включване в Програмата. Кандидатстването за включване в Програмата ще се извършва само един път в годината - от 1 до 30 април на текущата година.

Приети са промени в броя на изследванията, които са рутинно необходими при подготовка за асистирана репродукция и не се поемат от НЗОК.

На финансово подпомагане подлежат следните изследвания:

Спермограма;

Трансмисивни инфекции /предхождащи всяка процедура/;

Генетични изследвания – за двамата партньори.

На одобрените кандидати за финансово подпомагане за изследвания, определените средства в размер до 600 лв. се предоставят след представяне на фактура за действително направен разход.

На финансово подпомагане подлежат следните процедури по асистирана репродукция, които не се финансират от НЗОК:

Инсеминация от партньора;

Инсеминация с донор;

Ин витро на естествен цикъл;

Ин витро процедура с донорски материал;

Тестикуларна и/или епидидимална биопсия (TESA, PESA);

Кокултивиране на ембриони с ендометриални клетки;

Ембриотрансфер на замразени ембриони.

На одобрените кандидати за финансово подпомагане за процедури по асистирана репродукция, които не се финансират от НЗОК са определени средства по видове и в размер, както следва:

Инсеминация от партньора – до 800 лв.;

Инсеминация с донор – до 1000 лв.;

Ин витро на естествен цикъл – до 1200 лв.;

Ин витро процедура с донорски материал – до 1500 лв.;

Тестикуларна и/или епидидимална биопсия (TESA, PESA) – до 1500 лв.;

Кокултивиране на ембриони с ендометриални клетки– до 1500 лв.;

Ембриотрансфер на замразени ембриони – до 1500 лв.

На одобрените кандидати средствата се предоставят след представяне на фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за проведена процедура по асистирана репродукция.

Срокът за изплащане на средствата на одобрените кандидати по Програма "Асистирана репродукция" на Община Русе е в рамките на съответната бюджетна година.

Документите се подават всеки работен ден от 1 до 30 април 2015 г. в деловодството на Община Русе.

Необходимите документи за кандидатстване: заявление и декларация (по образец), могат да се получат в Информационен център на Община Русе (пл. Свобода №6) или на сайта на Община Русе - http://www.ruse-bg.eu/bg/pages/338/index.html.

За повече информация може да се обърнете към експертите от отдел "Обществено здраве” към дирекция "Здравни и социални дейности” при Община Русе, стаи № 31, № 32 и № 36 (ул. Черно море № 2).

За справки и информация тел. 082/506 755, 082/506 794 и на GSM 0885/ 397 831.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар