Вход | Регистрация

Русе 21°C

Връщат зрението с "безшевни" операции

Връщат зрението с "безшевни" операции
thinkstockphotos.com

Уникални очни операции ще се извършват от тази седмица в отделение по Очни болести на Многопрофилна болница за активно лечение "Медика – Русе”.

Интервенцията е т.нар. безшевна витректомия, и се прилага при болни с отлепена ретина, дупка на макулата или кръвоизливи в стъкловидното тяло на окото.

Първите пациенти от Русе ще бъдат оперирани с апарата Constellation на 24 април /четвъртък/ от началникът на Очно отделение на МБАЛ "Медика – Русе” д-р Стела Шаханова и известният столичен очен хирург д-р Лукан Мишев.

Операцията се извършва с високотехнологичен апарат, който няма аналог в света. Гилотината с пневматично управление прави в окото три микроскопични отвора със скорост 7500 разреза в минута. След това в тях се поставя специален газ, който залепва ретината и връща зрението.

"Този тип операции е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Подходящи за този тип лечение са пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия и с дупка на макулата /част от ретината, помагаща за ясното централно виждане/. За съжаление, тези заболявания стават все повече у нас, заради късното посещение при специалист, или отлагане на лечението.

В рисковата група попадат най-вече пациентите с диабет. Благодарение на новата технология, вече е възможно да прогледнат пациенти, които до момента са били определяни като безнадеждни”, коментира д-р Стела Шаханова.

До момента такива интервенции са извършвани в два региона на страната.

Също на 24 април, Русе ще бъде домакин на регионална среща на всички офталмолози. На нея те ще се запознаят с новостите в лечението на глаукома и най-новия метод за диагностициране на заболяванията в задния очен сегмент – Оптична кохеретна томография.

Апаратът Constellation позволява да се извърши и комбинирана хирургия, или т.нар. операции "2 в 1” – премахване на катаракта (очно перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло). След операцията не се правят шевове. Така травмите за пациента са минимални, а възстановяването – по-бързо.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар