Вход | Регистрация

Русе 21°C

Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще ударим икономиката

Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще ударим икономиката
Стоп кадър, НОВА

"Ако ние продължаваме да се държим като идиотите на Европа, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% имунизации на фона на 70-80%, 90% в Дания. Просто хората ще избират безопасни места, каквото ние няма да бъдем. Така че когато някой говори за икономика, да отчита и този факт". Това коментира тази вечер пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той направи и други директни, откровени коментари за всичко, което куца в нашето управление на пандемията.

"Може ли да се правим на най-демократичните в света и да казваме, че не е демократично да има задължително ваксиниране за определени професии?! Люлката на демокрацията Гърция го направи. Водачът на демокрацията в света Америка го направи. Франция го направи, Италия го направи", посочи Кунчев. Той призна, че това е тежко решение, но заяви, че то няма да накърни свободите на хората. "Има решения на всички върховни съдилища в европейските страни и на Балканите, че това не нарушава правата ти. Когато живеем в общество, ти имаш не само права, но и задължения. И правото на здраве стои над правото на избор", обясни главният здравен инспектор.

Кунчев призна, че няма как да ни задоволява темпа на ваксинацията, защото каквото и да говорим сме последни в Европа. На въпрос кой носи вината за нашето положение, той отговори така: "Ако сме имали грешка в преценката или не сме предвидили и предложили нещо, което в целия свят се прилага, може да се търси отговорност на нашето професионално ниво. От самото начало казваме какво трябва да се направи. Друг е въпросът на каква почва се прави. Има ли някой, който да не е наясно, че у нас има проблем с доверието в институциите? Че имаше силни антиваксинални настроения - не е ли така? Къде в Европа пуснаха лекари, които да говорят глупости по телевизията? Къде ги канеха по диспути през вечер и мътихме главите на хората, които се чудят на кого да вярват?".

Главният здравен инспектор подчерта и че една пандемия е извънредна ситуация и като я разположиш в политически нестабилна ситуация, дори само с едни избори - това вече пречи. "А ние я разположихме в три избора", добави той.

"Решенията ги вземаме така, че да постигнем максималното с минимални загуби. Ние живеем в тази страна. Никой не иска да я хвърли в една икономическа криза, от която излизането ще е много трудно и която ще остави хиляди хора без препитание", каза още Кунчев. Допреди ден-два той е бил убеден, че сме в плато, но в последните дни имаме отново ръст, а 9% положителност на тестовете е сериозно увеличение. За прогноза обаче трябва да се изчака цялата седмица, за да се елиминират случайните фактори.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар