Вход | Регистрация
Русе 21°C

Херпангина разболява децата това лято

Мръсните ръце са основен "виновник" за разпространение на болестта

Херпангина разболява децата това лято

Херпангини са сред най-честите заболявания при децата през летните месеци. Това съобщи д-р Венета Немецова от педиатричния кабинет на Медицински център "Медика Експерт” в Русе.

Често летните инфекции при децата се появяват заради мръсни ръце. Типично през този сезон нараства броят на децата, които боледуват от ентеровируси, причиняващи херпангина и редица други заболявания.

Херпангината се проявява след попадане на инфекция или бактерия в носоглътката. При инфекцията гърлото се зачервява и се покрива със ситни прозрачни мехурчета, които се пукат бързо, но оставят малка раничка, която дразни децата при преглъщане на храна или течности.

Само по себе си червеното гърло не е опасно, защото е признак, че организмът се бори с инфекцията. Важно е да се знае, че не всяко подобно състояние трябва да се атакува на всяка цена с всички възможни средства и препарати, коментира д-р Немецова.

Симптомите на херпангината са общо неразположение, висока температура, която може да стигне до 40 градуса, силно зачервено и раздразнено гърло, отпадналост, липса на апетит и нежелание за игра. Възможна е появата на обрив, който не е сърбящ, уточнява д-р Немцова.

Лечението при летните вируси не е задължително да бъде с антибиотик. Необходима e нова консултация с педиатър, ако състоянието на детето не се подобри след 2 дни.

Най-надеждният начин да се сведе до минимум вероятността от заразяване с ентеровирус през летните месеци е добрата хигиена, най-вече миенето на ръце след всяка игра на вън.

Дали ще дадете на детето си пробиотици, витамини и имуноукрепващи препарати е ваш избор, но преди да купите такива е добре да се консултирате с педиатър, съветва д-р Немецова. 

< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар