Вход | Регистрация

Русе 21°C

Откриват изложбата „Светът, видян през очите на две жени”

Откриват изложбата „Светът, видян през очите на две жени”

Днес от 17.00 ч. в Зала "Русе” на Историческия музей ще бъде открита изложбата "Светът, видян през очите на две жени” на румънските художнички Петра Шербанеску – Тънасе и Симона Делиу.

Петра Шербанеску–Тънасе завършва Факултета за пластични изкуства на Националния институт "Н. Григореску”. Над 26 години работи като уредник по проблемите на изкуството в Окръжен музей "Теохари Антонеску” – Гюргево. Учителка е по рисуване към Народно училище за изкуства и занаяти – Гюргево и Културен център "Йон Виня”, където работи и в момента. Председател е на Съюза на румънските художници, филиал Гюргево. Петра Шербанеску – Тънасе участва в 56 групови изложби и 8 индивидуални в Румъния и в чужбина. Преди няколко години картините на Петра Шербанеску – Тънасе бяха представени в София със съдействието на Асоциация "Еврорегион Данубиус” и Румънското посолство в София. Симона Делиу завършва Факултета по обща медицина в Университет за медицина и фармация "Карол Давила” – Букурещ. Първоначално рисуването за нея е хоби. Вдъхновява я пластичното изкуство и тя започва да твори активно от 1985 г. По-късно в творбите й навлиза и декоративното изкуство като често срещан материал в произведенията й са камъкът и дървото. В групови изложби се изявява активно от 2016 г.

Изложбата "Светът, видян през очите на две жени” на Петра Шербанеску – Тънасе и Симона Делиу е посветена на 22 септември – Ден на независимостта на България. Организира се от Регионален исторически музей – Русе и Асоциация "Еврорегион Данубиус”. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар